ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέο κάλεσμα για αιμοδοσία

05 Αυγούστου 2022, 11:09

images

Να δώσουν αίμα πριν φύγουν για διακοπές  ώστε να μην διαταραχθεί η ασφάλεια στην επάρκεια αποθεμάτων καλεί τους  αιμοδότες η Ανδρούλα Παναγιώτου, προϊστάμενη του Κέντρου Αίματος.

Σε  δήλωση στο ΚΥΠΕ η κ. Παναγιώτου ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή δεν  κινδυνεύουν ζωές και υπάρχουν αποθέματα, αλλά πρέπει το απόθεμα να  διατηρηθεί.

«Καθημερινά πρέπει να υπάρχουν  250 με 300 φιάλες παγκύπρια και για να υπάρχει αυτή η ροή πρέπει να  έχουμε και την αντίστοιχη ροή σε αιμοδότες. Λόγω διακοπών, λόγω της  πανδημίας η ροή μας αναπόφευκτα έχει χαμηλώσει γι’ αυτό και οι εκκλήσεις  μας», ανέφερε.

Η κ. Παναγιώτου είπε ότι  αποστέλλονται μηνύματα σε αιμοδότες, γίνονται και προσωπικά τηλεφωνήματα  και κάλεσε τον κόσμο να δώσει αίμα πριν φύγει για διακοπές.

Εξήγησε  ότι, με βάση τους κανονισμούς, πρέπει να υπάρχουν αποθέματα δύο ημερών  για λόγους ασφαλείας, αλλά επειδή η ροή αιμοδοτών δεν είναι αυτές τις  μέρες σταθερή, γίνονται οι εκκλήσεις.

«Η προσπάθειά μας είναι να μην μειωθεί το απόθεμα ασφαλείας μας», τόνισε.

Όπως  είπε η κ. Παναγιώτου, γίνονται οργανωμένες αιμοδοσίες αυτές τις μέρες  αλλά στόχος είναι να έρθει για αίμα όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος.

Οι  σταθμοί αιμοδοσίας θα είναι ανοικτοί καθημερινά τις διακοπές, εκτός  μόνο από την μέρα του δεκαπενταύγουστου. Αυτές τις μέρες, είπε η κ.  Παναγιώτου, θα οργανωθούν αιμοδοσίες και στα ορεινά θέρετρα για  διευκόλυνση και όσων παραθερίζουν εκεί.

Υπενθυμίζεται  ότι κάποιος μπορεί να δώσει αίμα 15 μέρες μετά τη νόσηση από COVID.  Άνδρες σταθεροί αιμοδότες μπορούν να δώσουν αίμα κάθε 3 μήνες και  γυναίκες κάθε 4, νοούμενοι ότι και οι δύο ομάδες είναι υγιείς. Γίνεται  επί τόπου εξέταση για αιμοσφαιρίνη και υπάρχει και ιατρός στα κέντρα  προς διευκόλυνση των αιμοδοτών.

Σχετικά Άρθρα