ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νεφρός χοίρου λειτουργεί σε άνθρωπο για περισσότερο από ένα μήνα

17 Αυγούστου 2023, 09:27

images

Ένας γενετικά τροποποιημένος νεφρός χοίρου συνεχίζει να λειτουργεί καλά 32 ημέρες αφότου μεταμοσχεύτηκε σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή, γεγονός που θεωρείται ρεκόρ, ανακοίνωσε ιατρικό κέντρο την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πειραματική διαδικασία αποτελεί μέρος ενός αναπτυσσόμενου πεδίου έρευνας που στοχεύει στην προώθηση της μεταμόσχευσης οργάνων μεταξύ των ειδών και, κατά συνέπεια, στη μείωση των λιστών αναμονής για μεταμόσχευση.

Υπάρχουν περισσότεροι από 103.000 άνθρωποι που περιμένουν μεταμοσχεύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, 88.000 από τους οποίους χρειάζονται νεφρά.

«Αυτή η εργασία δείχνει ότι ένας νεφρός χοίρου -- με μία μόνο γενετική τροποποίηση και χωρίς πειραματικά φάρμακα ή συσκευές -- μπορεί να αντικαταστήσει τη λειτουργία ενός ανθρώπινου νεφρού για τουλάχιστον 32 ημέρες χωρίς να απορριφθεί», δήλωσε ο χειρουργός Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων NYU Langone.

Ο Μοντγκόμερι πραγματοποίησε την πρώτη γενετικά τροποποιημένη μεταμόσχευση νεφρού χοίρου σε άνθρωπο τον Σεπτέμβριο του 2021, ακολουθούμενη από παρόμοια διαδικασία τον Νοέμβριο του 2021. Έκτοτε έχουν υπάρξει πολύ λίγες άλλες περιπτώσεις.

Ενώ προηγούμενες τέτοιες μεταμοσχεύσεις περιλάμβαναν έως και 10 τροποποιήσεις, το τελευταίο πείραμα αφορούσε μόνο μία: το γονίδιο που εμπλέκεται στη λεγόμενη «υπεροξεία απόρριψη», η οποία διαφορετικά θα συνέβαινε μέσα σε λίγα λεπτά από τη σύνδεση ενός ζωικού οργάνου με ένα ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα.

«Έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία για να δείξουμε ότι, τουλάχιστον στους νεφρούς, μόνο η εξάλειψη του γονιδίου που πυροδοτεί μια υπεροξεία απόρριψη μπορεί να είναι αρκετή μαζί με κλινικά εγκεκριμένα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για την επιτυχή διαχείριση της μεταμόσχευσης σε έναν άνθρωπο για βέλτιστη απόδοση, πιθανότατα μακροπρόθεσμα», είπε ο Μοντγκόμερι.

Ενσωμάτωσαν επίσης τον θύμο αδένα του χοίρου - υπεύθυνο για την εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος - στο εξωτερικό στρώμα του νεφρού, προκειμένου να αποφευχθεί μια πιο καθυστερημένη απόρριψη του ξενιστή.

Αφαιρέθηκαν και οι δύο νεφροί του ίδιου του ασθενούς, στη συνέχεια μεταμοσχεύθηκε ένας νεφρός χοίρου και άρχισε αμέσως να παράγει ούρα.

Η παρακολούθηση έδειξε ότι τα επίπεδα κρεατινίνης, ενός απόβλητου προϊόντος, ήταν στα βέλτιστα επίπεδα και δεν υπήρχαν στοιχεία απόρριψης.

Το σημαντικότερο είναι ότι δεν έχουν εντοπιστεί στοιχεία κυτταρομεγαλοϊού των χοίρων -- που μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια οργάνων -- και η ομάδα σχεδιάζει να συνεχίσει την παρακολούθηση για έναν ακόμη μήνα.

Η έρευνα έγινε δυνατή από την οικογένεια του 57χρονου άνδρα ασθενή που είχε επιλέξει να κάνει το σώμα του διαθέσιμο στην επιστήμη.

Τον Ιανουάριο του 2022, χειρουργοί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ πραγματοποίησαν την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση χοίρου σε άνθρωπο, σε ζωντανό ασθενή. Πέθανε δύο μήνες μετά, με την παρουσία κυτταρομεγαλοϊού των χοίρων στο όργανο να θεωρείται η αιτία για τον θάνατό του.

Σχετικά Άρθρα