ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέες χαλαρώσεις με άρωμα πλήρους κανονικότητας

29 Μαρτίου 2022, 06:49

images

Από το σκληρό δείκτη των βαριών νοσηλειών θα εξαρτηθεί εάν ο υπουργός Υγείας και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ), θα ανάψουν το πράσινο για περαιτέρω ουσιαστικές χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων, οι οποίες ήδη έχουν συμφωνηθεί και προανήγγειλε και ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Η Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, σε δηλώσεις στη StockWatch, διευκρίνισε ότι «σε προηγούμενη συνεδρία αποφασίστηκε να προωθηθεί το μέτρο για αφαίρεση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, μετά την αύξηση όμως των κρουσμάτων είπαμε να τηρήσουμε μια πιο συντηρητική στάση δύο εβδομάδων για να δοθεί χρόνος ώστε να διαφανεί κατά πόσο αυξάνονται και οι σοβαρές νοσηλείες, πέραν των κρουσμάτων».

Σημείωσε ότι «μέχρι σήμερα παρά την αύξηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται να αυξάνεται ο αριθμός των βαριά νοσηλευομένων, γεγονός που δεν ανησυχεί τους επιδημιολόγους».

Η δεύτερη χαλάρωση, για την οποία πιέζουν διάφοροι φορείς της Υγείας τονίζοντας ότι γίνεται αχρείαστη σπατάλη από μέρους του Υπουργείου, είναι ο αυξημένος αριθμός των τεστ.

Το συγκεκριμένο μέτρο είχε τεθεί και είχε συζητηθεί και σε συνεδρία της επιτροπής χωρίς συγκεκριμένη κατάληξη.

Πάντως ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, σε δηλώσεις την περασμένη Παρασκευή προανήγγειλε περαιτέρω χαλαρώσεις υπό την προϋπόθεση οι νοσηλείες να παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα, οπότε σε δέκα μέρες που θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνεδρία με την επιστημονική επιτροπή να ανακοινωθούν και οι νέες χαλαρώσεις.

Όπως είπε, μεταξύ αυτών είναι ο τερματισμός της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και η μείωση του αριθμού των τεστ που υποβάλλονται οι μαθητές ανά εβδομάδα.

Υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των τεστ 

Ο πνευμονολόγος Δρ Χάρης Αρμεύτης, δήλωσε στη StockWatch ότι «η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο, στη διενέργεια των τεστ», υποστηρίζοντας ότι δημιουργούνται συνθήκες για να βγάζουν κάποιοι εκατομμύρια.

Τόνισε ότι «από την αρχή της πανδημίας διενεργήθηκαν 30.000.000 τεστ, αυτό σημαίνει ότι ξοδεύουμε κάθε μέρα μισό εκατομμύριο ευρώ ενώ με €15.000.000 το μήνα μπορούμε να έχουμε ακόμη 50 κρεβάτια εντατικής».

Επανέλαβε ότι «ο αριθμός των τεστ στην Κύπρο είναι εξωπραγματικά μεγάλος σε σχέση με το τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος. Είμαστε πρώτοι με διαφορά τεστ στην Ευρώπη, εμείς κάνουμε 26 τεστ για να βρούμε ένα θετικό και η Γερμανία κάνει δύο τεστ και βρίσκει, συνεπώς αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία κινείται στοχευμένα όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Σκοπός των τεστ είναι να διαφανεί η επιδημιολογική εικόνα της κάθε χώρας, συνεπώς εάν διενεργείς 100.000 τεστ για τα δεδομένα της Κύπρου είναι μια τεράστια σπατάλη χωρίς όφελος», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον Δρ Αρμεύτη, το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προστασία αυτών που κινδυνεύουν, να κάνει καμπάνια ώστε να πεισθούν να εμβολιασθούν οι ανεμβολίαστοι και αυτοί που δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, διότι ενόσω σε μια κοινότητα υπάρχουν ανεμβολίαστοι ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης νέας παραλλαγής του κορωνοϊού η οποία κανείς δεν γνωρίζει εάν θα είναι πιο επιθετική από την Όμικρον που επικρατεί τώρα στην κοινότητα. Θα πρέπει επίσης να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι.

Να γίνονται στοχευμένα οι εργαστηριακοί έλεγχοι

Στη συγκεκριμένη φάση της πανδημίας η βαρύτητα θα μπορούσε να δοθεί στους νοσοκομειακούς δείκτες και όχι στους δείκτες των εργαστηριακών ελέγχων, δήλωσε στη StockWatch, η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να γίνονται στοχευμένα οι εργαστηριακοί έλεγχοι.

Η κ. Πανά είπε ότι «κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία και τη σημασία του τακτικού εργαστηριακού ελέγχου ο οποίος βοήθησε την Κύπρο να έχει αξιόπιστα δεδομένα κατά την περίοδο της πανδημίας, όμως στη φάση αυτή θα πρέπει να στραφούμε περισσότερο στο κομμάτι των δεικτών που αφορούν τη σοβαρή νόσηση και τους νοσοκομειακούς δείκτες, άρα σίγουρα θέλουμε στοχευμένη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων».

Σχολιάζοντας την αυξητική πορεία των κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων είπε ότι «η Κύπρος προχωρεί προς μια θετική κατεύθυνση με εξάρσεις και υφέσεις, όμως μέχρι να επιτευχθεί μια παγκόσμια ύφεση ή να γυρίσει η πανδημία σε ενδημικότητα όπως επιθυμούν όλοι, θα πρέπει να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα ακόμη και εάν παρατηρείται ύφεση διότι ενόσω υπάρχουν ανεμβολίαστοι υπάρχει και ο κίνδυνος νέας έξαρσης της πανδημίας».

Τόνισε επίσης ότι τα άτομα υψηλού κινδύνου επιβάλλεται να προστατευθούν μέσω του εμβολιασμού και επανέλαβε ότι η φυσική νόσηση, σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει την ίδια ποιότητα προστασίας, με τον εμβολιασμό.

Χθες πραγματοποιήθηκαν 115.930 διαγνωστικές εξετάσεις και εντοπίστηκαν 6.494 νέα περιστατικά ενώ το ποσοστό θετικότητας διαμορφώθηκε στο 5,6%. Αυξήθηκαν επίσης και οι νοσηλείες από 175 στις 190 και ο αριθμός των διασωληνωμένων στους τέσσερις από δύο την Κυριακή.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα