ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέες οδηγίες για παραπομπές σε ειδικούς ιατρούς

09 Μαρτίου 2023, 11:42

images

Σε εφαρμογή τέθηκαν εδώ και μερικές εβδομάδες νέες οδηγίες προς τους προσωπικούς γιατρούς του ΓεΣΥ από τον ΟΑΥ αναφορικά με τις παραπομπές ασθενών σε ειδικούς ιατρούς, με τους γιατρούς όμως να θεωρούν ότι σε βάθος χρόνου με δοκιμή και πρακτική θα αποδειχθεί το πώς θα γίνει σωστή εφαρμογή.  

Σημειώνεται ότι οι Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες Παραπομπής (ΚΚΟΠ) στοχεύουν στη δημιουργία κοινού σημείου αναφοράς για τους προσωπικούς ιατρούς (ΠΙ) σε σχέση με την έκδοση παραπεμπτικών προς ειδικούς ιατρούς για συγκεκριμένες καταστάσεις υγείας (διαγνώσεις).

Οι οδηγίες αυτές, έχουν διαμορφωθεί με τη συνεισφορά της Υποεπιτροπής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για Ενήλικες όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι των ΠΙ για ενήλικες καθώς και εκπρόσωποι των ασθενών.

Σε δηλώσεις της στο YgeiaWatch, η διευθύντρια του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Έφη Καμμίτση, ανέφερε ότι οι οδηγίες αυτές είναι κατευθυντήριες οδηγίες παραπομπής για συγκεκριμένες ασθένειες, οι οποίες θα βοηθήσουν τον γιατρό και για να υπάρχει μία κατεύθυνση για το πώς και πότε παραπέμπουν για μία συγκεκριμένη ασθένεια.

Σύμφωνα με την κ. Καμμίτση, θα ακολουθήσουν κάποιες εκπαιδεύσεις στους γιατρούς για να λυθούν τυχόν απορίες και να γνωρίζουν πώς εφαρμόζονται.

Δεν δεσμεύουν τους προσωπικούς ιατρούς οι οδηγίες

Όπως ανέφερε η κ. Καμμίτση, οι γιατροί ήδη ζητούσαν αυτά τα πρωτόκολλα για να υπάρχει ένα εργαλείο και μία καθοδήγηση, έτσι ώστε να προσφέρονται οι υπηρεσίες ομοιόμορφα και να έχουν οι γιατροί μία κατεύθυνση.

«Οι κατευθυντήριες οδηγίες χρησιμοποιούνται παγκόσμια και δεν είναι κάτι νέο», είπε.

Παρόλα αυτά, δεν δεσμεύουν τους γιατρούς, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «ο γιατρός μπορεί να κρίνει ότι δεν θα ακολουθήσει μία οδηγία γιατί συντρέχουν κάποιοι λόγοι και θα πρέπει να το αιτιολογήσει».

Ερωτηθείσα εάν καθυστερήσει μία παραπομπή σε ειδικό γιατρό λόγω της προσπάθειας αποφυγής του παραπεμπτικού και ως εκ τούτου εάν υπάρχει πιθανότητα να χρειαστεί μετέπειτα ο ασθενής θεραπεία με μεγαλύτερο κόστος για το σύστημα, η κ. Καμμίτση σχολίασε ότι «στην περίπτωση που ο γιατρός κρίνει ότι ο ασθενής χρειάζεται το παραπεμπτικό, αλλά δεν τον παραπέμψει, είναι αρκετά παρατραβηγμένο γιατί δεν απαγορεύουμε στους προσωπικούς γιατρούς να παραπέμπουν ασθενείς».

Εντούτοις, πρόσθεσε, «ελέγχουμε τη συμπεριφορά τους στην έκδοση παραπεμπτικών, γιατί στην Κύπρο παρατηρείται ότι είναι αρκετά πιο ψηλά από μέσους όρους άλλων χωρών που έχουν σύστημα πρωτοβάθμιας προσωπικών γιατρών».

Διευκρίνισε ότι «με τους δείκτες απόδοσης που βάλαμε δεν απαγορεύουμε τις παραπομπές, γίνονται πάρα πολλές παραπομπές σε ειδικούς γιατρούς στην Κύπρο».

«Ανεξάρτητα από τις οδηγίες παραπομπής, ο δείκτης απόδοσης που βάλαμε είναι για να γνωρίζουν οι γιατροί τη συχνότητα που οι ίδιοι παραπέμπουν, να τους συγκρίνουν με τους μέσους όρους των υπόλοιπων συναδέλφων τους και να γνωρίζουν ότι αν βγάζουν πολύ πιο ψηλά παραπεμπτικά από τους μέσους όρους δεν θα λαμβάνουν αυτή την αμοιβή που λαμβάνουν οι υπόλοιποι που συμπεριφέρονται μέσα στα πιο αποδεκτά πλαίσια», εξήγησε.

«Οπότε οι οδηγίες παραπομπής έρχονται να βοηθήσουν σε αυτό, έτσι ώστε να έχουν μπροστά τους κάποια καθοδήγηση, το τι επιστημονικά αναμένεται να κάνει ο γιατρός για συγκεκριμένες διαγνώσεις και πότε παραπέμπει», συμπλήρωσε.

Α. Πολυνείκης: «Θέλουμε να πάμε από τη θεωρία στην πράξη»

Ο πρόεδρος των Προσωπικών Ιατρών, Δρ Ανδρέας Πολυνείκης, δήλωσε στο YgeiaWatch ότι οι εν λόγω οδηγίες, κατά την άποψή του, θέλουν ακόμη αρκετή συζήτηση για το πώς εφαρμόζονται μετέπειτα και ποιοι το αποδέχονται.

«Εμείς καλέσαμε σύσκεψη στις 16 Μαρτίου μεταξύ μας την άλλη εβδομάδα για να τα συζητήσουμε και θα κάνουμε μία δημοσιογραφική διάσκεψη, γιατί τα έχουμε συζητήσει ήδη με τον ΟΑΥ», είπε.

Ερωτηθείς για τις αλλαγές που έχουν γίνει στις οδηγίες και κατά πόσο περιοριστικές είναι, δήλωσε ότι «θέλω να το μελετήσω ακόμη πιο βαθιά για να τοποθετηθούμε με κάθε σοβαρότητα, διότι πρέπει να γίνει δοκιμή και στην πράξη για να δούμε πώς εφαρμόζεται».

«Εμείς έχουμε όλη την καλή διάθεση να συνεργαστούμε, όσο πιο πολύ μπορούμε να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα πρωτόκολλα, αλλά ταυτόχρονα πρέπει εκεί που πηγαίνει ο ασθενής να δούμε το επόμενο βήμα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυνείκη, «κανείς δεν θέλει να παραπέμψει κάποιον που δεν χρειάζεται και κανείς δεν θέλει να μην παραπέμψει κάποιον που χρειάζεται, γιατί όταν μπει ένας ασθενής στο σύστημα, υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι που περικλείουν τον ασθενή».

«Άρα εμάς η δουλειά μας είναι να περιφρουρήσουμε τον ασθενή μας να πάρει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη στη δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια φροντίδα νοουμένου ότι την χρειάζεται», σημείωσε.

Υπέδειξε ακόμη ότι «θέλουμε να πάμε από τη θεωρία στην πράξη, πώς λύνουμε τα προβλήματα και γιατί δεν τα λύνουμε μέχρι τώρα. Ποια είναι τα προβλήματα το γνωρίζουμε», κατέληξε.

Δεν σχετίζονται οι νέες οδηγίες με αλλαγή τρόπου αμοιβής γιατρών

Η κ. Καμμίτση, κληθείσα να σχολιάσει εάν θα υπάρξει αλλαγή στον τρόπο αμοιβής των προσωπικών ιατρών με την εφαρμογή των νέων οδηγιών, ανέφερε ότι τα νέα πρωτόκολλα παραπομπής δεν έχουν κάποια σχέση με την αμοιβή, αλλά «είναι ακόμα ένα εργαλείο για να βοηθήσουμε να καλυτερεύσει ο τρόπος λειτουργίας του θεσμού του προσωπικού γιατρού».

Συγκεκριμένα, ο νέος τρόπος αμοιβής γιατρών είναι σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2022 όταν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των προσωπικών ιατρών (ΠΙ), δηλαδή σταμάτησαν να πληρώνονται κατά κεφαλήν.

Από τον Ιούνιο το 80% της αμοιβής τους είναι κατά κεφαλήν και το 20% μέσω κάποιων ποιοτικών κριτηρίων, δεικτών απόδοσης, νέων υπηρεσιών που έβαλε ο ΟΑΥ.  

«Η φιλοσοφία η ίδια θα μείνει, κάποια λεφτά θα τα πιάνουν κατά κεφαλήν και κάποια μέσω των δεικτών απόδοσης και ποιοτικών κριτηρίων. Απλά θα εμπλουτιστούν τα ποιοτικά κριτήρια και οι δείκτες απόδοσης», είπε η κ. Καμμίτση.

Πρόσθεσε ότι «θα εμπλουτίζουμε τα ποιοτικά κριτήρια και με άλλα κριτήρια που θεωρούν οι γιατροί ότι είναι σημαντικά, αλλά η φιλοσοφία του τρόπου αμοιβής θα παραμείνει η ίδια».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα