ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα όρια για τη χρήση νιτρωδών και νιτρικών αλάτων

06 Οκτωβρίου 2023, 18:19

images

Νέα όρια για τη χρήση νιτρωδών και νιτρικών αλάτων ως προσθέτων τροφίμων, καθόρισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλιστεί η διάθεση στην αγορά της ΕΕ όσο το δυνατόν ασφαλέστερων τροφίμων για τους καταναλωτές και η προστασία τους από καρκινογόνες ουσίες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή προχώρησε στον καθορισμό των ορίων αυτών στο πλαίσιο των δράσεων του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Οι επιχειρήσεις τροφίμων θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να προσαρμοστούν στα νέα αυτά όρια.

Συγκεκριμένα, τα νέα δραστικά μειωμένα όρια προστατεύουν από παθογόνα βακτήρια (π.χ. λιστέρια, σαλμονέλα, κλωστρίδια) και μειώνουν την έκθεση σε νιτροζαμίνες, ορισμένες εκ των οποίων είναι καρκινογόνες. Τα νέα όρια εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα κράτη μέλη την περασμένη άνοιξη κατόπιν της αυστηρής επιστημονικής αξιολόγησης που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου τόνισε ότι, η ασφάλεια ήταν ανέκαθεν ο ακρογωνιαίος λίθος της θητείας της.

Σήμερα, πρόσθεσε, «με τον καθορισμό νέων ορίων για τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα ως πρόσθετα στα τρόφιμα, κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και κάνουμε πράξη μια ακόμη σημαντική δράση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου».

«Καλώ τώρα τη βιομηχανία τροφίμων να εφαρμόσει άμεσα αυτούς τους επιστημονικά τεκμηριωμένους κανόνες και, όπου είναι δυνατόν, να μειώσει περαιτέρω τη χρήση των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων για την προστασία της υγείας των πολιτών», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα νέα αυστηρότερα όρια λαμβάνουν υπόψη την ποικιλομορφία των προϊόντων και τις συνθήκες παρασκευής τους σε ολόκληρη την ΕΕ.

Τι είναι τα πρόσθετα τροφίμων;

Τα πρόσθετα είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται για διάφορους λόγους — όπως η συντήρηση, ο χρωματισμός, η γλύκανση κ.λπ. — κατά την παρασκευή των τροφίμων.

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει τις ουσίες αυτές ως «κάθε ουσία που δεν καταναλώνεται κανονικά ως τρόφιμο και δεν χρησιμοποιείται κανονικά ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι θρεπτική αξία».

Προστίθενται στα τρόφιμα για τεχνολογικούς σκοπούς κατά την παρασκευή, μεταποίηση, προετοιμασία, επεξεργασία, συσκευασία, μεταφορά ή αποθήκευσή τους, τα πρόσθετα τροφίμων καθίστανται συστατικό του τροφίμου.

Τα πρόσθετα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς. Η νομοθεσία της ΕΕ ορίζει 26 «τεχνολογικούς σκοπούς». Τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, ως:

  • Χρώματα: χρησιμοποιούνται για να προσθέσουν ή να αποκαταστήσουν το χρώμα σε ένα τρόφιμο
  • Συντηρητικά: αυτά προστίθενται για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων προστατεύοντάς τα από μικροοργανισμούς
  • Αντιοξειδωτικά: ουσίες που παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των τροφίμων προστατεύοντάς τα από την οξείδωση
  • Παράγοντες επεξεργασίας αλεύρων: προστίθενται στο αλεύρι ή στη ζύμη για τη βελτίωση της ποιότητας του ψησίματος

Η ασφάλεια όλων των προσθέτων τροφίμων που έχουν εγκριθεί επί του παρόντος έχει αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα