ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα δράση ΕΕ για μικροβιακή αντοχή και λοιμώξεις

13 Φεβρουαρίου 2024, 16:56

images

Νέα δράση αναφορικά με τη μικροβιακή αντοχή και τις λοιμώξεις που σχετίζονται με χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, εγκαινίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η δράση αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου έκθεσης των πολιτών σε ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια και υποστηρίζεται με €50 εκατ.  από το πρόγραμμα EU4Health.

Σημειώνεται ότι η μικροβιακή αντοχή ευθύνεται για περισσότερους από 35 000 θανάτους κάθε χρόνο στην ΕΕ / στον ΕΟΧ. Η μικροβιακή αντοχή έχει επίσης σημαντικό κόστος, μεταξύ άλλων και για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Η μικροβιακή αντοχή κοστίζει στα συστήματα υγείας €11,7 δισ.

Στο πλαίσιο της δράσης με την ονομασία JAMRAI 2, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί με την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ουκρανία και θα εργαστούν σε τομείς όπως η πρόληψη και ο έλεγχος των λοιμώξεων, η επιτήρηση και η παρακολούθηση, η συνετή χρήση των αντιμικροβιακών φαρμάκων, η ευαισθητοποίηση του κοινού και η καινοτομία.  

Επιπλέον, σύμφωνα με την προσέγγιση «Μία υγεία» για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, η πρωτοβουλία περιλαμβάνει δραστηριότητες που σχετίζονται με την υγεία των ζώων και το περιβάλλον.

«Επείγει η ενίσχυση των μέτρων που εφαρμόζουμε στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής. Γι’ αυτό εγκαινιάζουμε σήμερα τη μεγαλύτερη δράση που έχει χρηματοδοτήσει ποτέ η ΕΕ κατά της μικροβιακής αντοχής, ώστε να στηρίξουμε τις χώρες να αλλάξουν τα δεδομένα στην πράξη» ανέφερε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου .

Παράλληλα η ΕΕ εγκαινιάζει μια δεύτερη δράση με την ονομασίας JA PreventNCD.

Η JA PreventNCD επικεντρώνεται στην πρόληψη του καρκίνου και σε άλλες μη μεταδοτικές νόσους, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, καθώς και στην ψυχική υγεία.

Συγκεκριμένα η δράση αυτή θα χρηματοδοτηθεί με €76 εκατ. από το πρόγραμμα EU4Health και θα φέρει σε επαφή τις εθνικές αρχές 22 κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και της Ουκρανίας, με στόχο την κλιμάκωση των σχετικών προσπαθειών.

Όπως σημειώνει η Επιτροπή, η κοινή δράση JA PreventNCD θα δημιουργήσει επίσης μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή υποδομή για την παρακολούθηση των παραγόντων που σχετίζονται με τον καρκίνο και με άλλες μη μεταδοτικές νόσους, καθώς και για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

 «Οι δράσεις που εγκαινιάζονται σήμερα αποτελούν απτή απόδειξη του θετικού αντικτύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας και των δράσεων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα EU4Health στη ζωή των πολιτών της ΕΕ. Βοηθούν επίσης τις χώρες να βελτιώσουν την πρόληψη και να μειώσουν την επιβάρυνση που συνεπάγεται ο καρκίνος και άλλες μη μεταδοτικές νόσοι, στηρίζοντας τη φιλοδοξία μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων βασικών πρωτοβουλιών», υπέδειξε η κ. Κυριακίδου.

M.M.

Σχετικά Άρθρα