ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί μια δίαιτα με υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα να είναι υγιεινή;

22 September 2025, 13:49

images

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αποτελεί σημαντικό μέρος της καθημερινής διατροφής στην Ευρώπη, με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 14% των ημερήσιων θερμίδων των ενηλίκων σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ρουμανία έως 44% στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, παρά τη μεγάλη παρουσία τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η ισορροπημένη διατροφή δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την αποφυγή αυτών των τροφίμων.

Ο καθηγητής διατροφής Gunter Kuhnle από το Πανεπιστήμιο του Reading αναφέρει ότι δεν υπάρχει σαφής ορισμός για τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα, αν και η πλειονότητα των διατροφολόγων χρησιμοποιεί το σύστημα NOVA για να τα κατατάξει μαζί με τα μη επεξεργασμένα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα επεξεργασμένα συστατικά μαγειρικής και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τι ισχύει για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Σημειώνεται ότι στην κατηγορία των υπερ-επεξεργασμένων περιλαμβάνονται ενεργειακά ποτά, συσκευασμένα σνακ, γλυκά δημητριακά πρωινού, στιγμιαία noodles, κατεψυγμένες πίστες και μαζικά παραγόμενα ψωμιά.

Διατροφές που βασίζονται κυρίως σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συσχετιστεί με προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες, πεπτικά προβλήματα και αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ωστόσο, πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι ακόμη και δίαιτες πλούσιες σε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, εφόσον είναι διατροφικά ισορροπημένες.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι οι αρνητικές συνέπειες οφείλονται κυρίως στην υπερκατανάλωση και υψηλή σε περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά και όχι στην ίδια την επεξεργασία των τροφίμων.

Υγιεινές επιλογές με υπερ-επεξεργασμένα γεύματα 

Η διαιτολόγος Sammie Gill από τη Βρετανική Διατροφική Ένωση σημειώνει ότι η απλοποίηση της διατροφής μπορεί να επιτευχθεί επιλέγοντας ολόκληρα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο, όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας και ξηρούς καρπούς, προτιμώντας προϊόντα ολικής άλεσης αντί για λευκά δημητριακά και περιορίζοντας την κατανάλωση σνακ με πρόσθετα και ζάχαρη.

Επιπλέον συνιστά να συνδυάζονται τα υπερ-επεξεργασμένα γεύματα με φρέσκα τρόφιμα, όπως σαλάτες, λαχανικά ή όσπρια για να αυξηθεί η θρεπτική τους αξία και η περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες.

Παράλληλα, οι ειδικοί τονίζουν ότι η πλήρης αποφυγή των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων δεν είναι ρεαλιστική για τους περισσότερους ανθρώπους.

Τέλος, όπως σημειώνεται, το σημαντικό είναι η συνολική ποιότητα της διατροφής σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και η ισορροπία, όχι η ενοχή για περιστασιακή κατανάλωση γλυκών ή σνακ.

Της Τζούλιας Σουππουρή 

Σχετικά Άρθρα