ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί η άσκηση να μειώσει συμπτώματα κατάθλιψης;

09 Ιανουαρίου 2026, 06:00

images

Η κατάθλιψη παραμένει η κύρια αιτία κακής υγείας και αναπηρίας παγκοσμίως, επηρεάζοντας πάνω από 280 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Νέα ανασκόπηση από τον οργανισμό Cochrane έδειξε ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης εξίσου αποτελεσματικά με τη φαρμακευτική αγωγή ή την ψυχολογική θεραπείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, η ανασκόπηση περιέλαβε 73 κλινικές δοκιμές με σχεδόν πέντε χιλιάδες ενήλικες, αξιολογώντας την επίδραση της άσκησης σε συμπτώματα όπως η έλλειψη ενέργειας, η λύπη, οι διαταραχές ύπνου και η απελπισία.

«Η άσκηση φαίνεται να είναι μια ασφαλής και προσβάσιμη επιλογή για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Andrew Clegg, καθηγητής και κύριος συγγραφέας της ανασκόπησης.

Ποιο είδος άσκησης βοηθά περισσότερο 

Από την ανασκόπηση δεν φαίνεται να αναδεικνύεται ένας συγκεκριμένος τύπος άσκησης που να υπερέχει σαφώς, ωστόσο τα προγράμματα μέτριας έντασης φαίνεται να αποδίδουν καλύτερα από τις έντονες άσκησης.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση 13 έως 36 συνεδριών άσκησης συνολικά συνδέθηκε επίσης με μεγαλύτερη βελτίωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Σημειώνεται πως τα συνδυασμένα προγράμματα αερόβιας και ενδυνάμωσης ήταν πιο αποτελεσματικά από την αερόβια άσκηση μόνο.

Όσον αφορά ασκήσεις όπως είναι η γιόγκα ή οι διατάσεις, δεν εξετάστηκαν στην ανασκόπηση και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Αναγνωρισμένη θεραπευτική επιλογή 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η συνταγογράφηση άσκησης για την κατάθλιψη εφαρμόζεται ήδη σε πολλά συστήματα υγείας.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ψυχιατρική Εταιρεία προτείνει μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα για βελτίωση συμπτωμάτων και φυσικής κατάστασης.

Από την πλευρά του το NICE στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνιστά ομαδικά προγράμματα, με μια συνεδρία ανά εβδομάδα για τουλάχιστον δέκα εβδομάδες, υπό καθοδήγηση ειδικού.

Το Καναδικό Δίκτυο για τις Διαταραχές Διάθεσης και Άγχους προτείνει την άσκηση ως ανεξάρτητη θεραπεία για ήπια έως μέτρια κατάθλιψη και σε συνδυασμό με φάρμακα ή θεραπεία για πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Της Τζούλιας Σουππουρή 

Σχετικά Άρθρα