ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μόνο είκοσι μεταμοσχεύσεις νεφρών διενεργούνται κάθε χρόνο στην Κύπρο

17 Φεβρουαρίου 2023, 15:05

images

Μόνο 20 μεταμοσχεύσεις νεφρών ετησίως διενεργούνται στην Κύπρο, ενώ σήμερα περισσότεροι από 1000 ασθενείς βρίσκονται σε αιμοκάθαρση, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Σε χαιρετισμό για τα εγκαίνια της μεταμοσχευτικής κλινικής «Δρ Γιώργος Κυριακίδης» στο ΓΝ Λευκωσίας, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι το γεγονός αυτό κατατάσσει την Κύπρο στην 16η θέση σε σχέση με τη δωρεά νεφρού από ζώντα δότη, από το σύνολο 85 χωρών που έδωσαν στοιχεία. 

Επίσης, η Κύπρος βρίσκεται στην 48η θέση σε σχέση με τη μεταμόσχευση νεφρού από μεταθανάτιο δότη, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν διαθέσιμα για το έτος 2020.

Σημειώνεται ότι η μεταμοσχευτική κλινική “Δρ Γεώργιος Κυριακίδης” του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του εξαίρετου επιστήμονα Γεώργιου Κυριακίδη, ο οποίος συνέδεσε το όνομα του με την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας στη δωρεά οργάνων με σκοπό τη μεταμόσχευση.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, μέχρι σήμερα, η μεταμοσχευτική κλινική έχει διενεργήσει με επιτυχία 263 μεταμοσχεύσεις, 179 ζώσες δωρεές, 9 ασύμβατες μεταμοσχεύσεις και 8 παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις

Ο κ. Χατζηπαντέλα, επεσήμανε στους πολίτες την αυθεντική πανανθρώπινη αξία της δωρεάς οργάνων για μεταμόσχευση, που όλοι πρέπει να ενστερνιστούν, επιδεικνύοντας τη φιλανθρωπία τους.

«Μέσω αυτής της πράξης, θα δημιουργήσουμε μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες και περισσότερη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα θετικό αντίκτυπο και αντίκρισμα στις ζωές των συνανθρώπων μας, προσφέροντας στους νεφροπαθείς συνανθρώπους μας, μια δεύτερη ευκαιρία στην ζωή», σημείωσε

Η μεταμοσχευτική κλινική “Δρ Γεώργιος Κυριακίδης” στηρίζεται από το Εργαστήριο Ιστοσυμβατότητας και Ανοσογενετικής, το οποίο τον Οκτώβριο του 2022 απέκτησε πιστοποιητικό διαπίστευσης από τον οργανισμό EFI.

Ενέργειες Υπ. Υγείας για αναβάθμιση Μεταμοσχευτικής Κλινικής

Όπως ανέφερε ο υπουργός υγείας, το Υπουργείο Υγείας και το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων, πάντοτε μέσα σε κλίμα συνεργασίας και αφοσίωσης, καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες για την αναβάθμιση και ανάπτυξη των υφιστάμενων διαδικασιών και έργων.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας έχει συγγράψει μνημόνιο συνεργασίας με το αντίστοιχο Υπουργείο της Ισπανίας με σκοπό τη συνεργασία σε θέματα μεταμοσχεύσεων. Ήδη, όπως είπε, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και το Συμβούλιο Μεταμόσχευσης έχουν έρθει σε επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμόσχευσης της Ισπανίας και βρίσκονται σε συνεργασία τόσο για την ανταλλαγή εμπειρογομωσύνης, όσο και για τον προγραμματισμό δράσεων για την καλύτερη οργάνωση των μεταμοσχεύσεων στην Κύπρο.

«Παράλληλα με την αναβάθμιση της μεταμοσχευτικής κλινικής και την αύξηση των κλινών, αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια παροχής αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους νεφροπαθείς συνανθρώπους μας, είναι το Υπουργείο Υγείας και το Συμβούλιο Μεταμοσχεύσεων», τόνισε.

Επιπρόσθετα, είπε, η δημιουργία λογισμικού για την κατανομή οργάνων από μεταθανάτιους δότες στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, η εισαγωγή καινοτόμων χειρουργικών τεχνικών όπως η λαπαροσκοπική νεφρεκτομή, επιτρέπει την ταχύτερη ανάρρωση, τη μικρότερη διάρκεια νοσηλείας του δότη, την ταχύτερη επιστροφή του στην καθημερινή του ρουτίνα, και η εισαγωγή πρωτοκόλλων για την παρακολούθηση των μεταμοσχευμένων ασθενών.

Επίσης, η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ο εκσυγχρονισμός της κυπριακής νομοθεσίας όπως επίσης η εναρμόνιση της με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία, και η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Δυνητικών Δοτών Οργάνων και Ιστών, είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη της μεταμοσχευτικής κλινικής.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα