ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Molnupiravir: Καμία αναφορά ανεπιθύμητης ενέργειας μέχρι στιγμής

02 Φεβρουαρίου 2022, 15:32

images

Δεν υπήρξε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια από τους ασθενείς που έλαβαν το αντιικό φάρμακο Molnupiravir κατά της COVID-19 δήλωσε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου σε τηλεοπτική παρέμβαση στον Alpha.

Από τους 166 ασθενείς στην Κύπρο που έλαβαν το αντιικό φάρμακο Molnupiravir, μόνο δύο από αυτούς προσήλθαν στο νοσοκομείο για νοσηλεία, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι άτομα που έχουν έστω και ένα παράγοντα υψηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, τα δεδομένα που υπάρχουν για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου αυτού είναι καλά. «Ωστόσο, δεν ξέρουμε κατά πόσο θα χρειαζόταν όντως να νοσηλευτούν οι 166 ασθενείς», είπε.

Όπως ανέφερε, «στόχος είναι να αποτρέψουμε όσο το δυνατόν γίνεται τη νοσηλεία. Θα μπορούμε να ξέρουμε και να απαντήσουμε με ασφάλεια όταν θα έχουμε πραγματικά δεδομένα από όλα τα κράτη-μέλη».

Σε σχετικό ερώτημα, απάντησε επίσης ότι οι οίκοι ευγηρίας εμπίπτουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ότι θα μπορούσε να τους χορηγηθεί το φάρμακο.

Αναφορικά με το εμβόλιο της Novavax, είπε ότι θα καταφθάσει στην Κύπρο μετά τις 24 Φεβρουαρίου. Θα χορηγείται σε δύο δόσεις με ενδιάμεση απόσταση τριών εβδομάδων η μία από την άλλη.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι αφορά τον πρωτογενή εμβολιασμό, δεν έχει αδειοδοτηθεί ακόμα για ενισχυτική δόση. «Δεν αποκλείεται, όμως, εντός Φεβρουαρίου να λάβει τη σχετική αδειοδότηση», είπε.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα