ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μηχανισμός αλληλεγγύης για ελλείψεις φαρμάκων

24 Οκτωβρίου 2023, 15:52

images

«Συλλογικές δράσεις σε επίπεδο ΕΕ για να βελτιώσουμε την κατάσταση για τους πολίτες μας, όσο το δυνατόν περισσότερο για τον ερχόμενο χειμώνα, αλλά και μακροπρόθεσμα» για αντιμετώπιση των ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Επίτροπος για θέματα Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για τη δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού αναδιανομής φαρμάκων και περισσότερη ευελιξία στην παραγωγή κρίσιμων φαρμάκων.

«Γνωρίζουμε ότι οι ελλείψεις δεν μπορούν να εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη. Οι αιτίες τους είναι μακροχρόνιες και εξαρτώνται από τις ενέργειες διαφόρων παραγόντων», εξήγησε η κ. Κυριακίδου την Τρίτη σε συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας μια σειρά από δράσεων για πρόληψη και αντιμετώπιση των ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα και για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα έρχονται μετά τις ελλείψεις που καταγράφηκαν πρόσφατα, μεταξύ άλλων και ορισμένων αντιβιοτικών τον περασμένο χειμώνα, και εντάσσονται στις προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας μέσω της ενισχυμένης εντολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Ειδικότερα, η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχουν προχωρήσει στον ορισμό καταλόγου των βασικών αντιβιοτικών (που περιλαμβάνουν ειδικά σκευάσματα για παιδιά) στα οποία υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξουν κρίσιμες ελλείψεις, και έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα.

Οι δράσεις περιλαμβάνουν ακόμα τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Εθελοντικού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για τα φάρμακα, μέσω του οποίου τα κράτη μέλη θα ενημερώνονται για τις ανάγκες και ελλείψεις σε άλλα κράτη μέλη και θα μπορούν να ανταποκρίνονται με την αναδιανομή φαρμάκων, καθώς και την κατάρτιση ενός κοινού καταλόγου κρίσιμων φαρμάκων σε επίπεδο ΕΕ ώστε μέχρι τον Απρίλιο να αναλυθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού και να μπουν οι βάσεις για προώθηση μέτρων.

Επίσης, εισάγονται εξαιρέσεις και περισσότερη ευελιξία στη ρύθμιση των φαρμάκων για γρηγορότερη πρόσβαση στους ασθενείς, όπως μέσω της παράτασης της διάρκειας ζωής ενός προϊόντος ή της ταχείας έγκρισης εναλλακτικών λύσεων. Ακόμα, μέχρι αρχές του 2024 αναμένεται να εκδοθεί καθοδήγηση της ΕΕ για ενίσχυση της αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς και προώθηση κοινών προμηθείων της για τον επόμενο χειμώνα για αντιβιοτικά και θεραπείες για τους ιούς του αναπνευστικού συστήματος.

Μακροπρόθεσμα, προβλέπονται μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα για τη διαφοροποίηση της προσφοράς και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής κρίσιμων φαρμάκων, μέσω της δημιουργίας μιας «Συμμαχίας για τα Κρίσιμα Φάρμακα» που θα περιλαμβάνει εθνικές αρχές, τη βιομηχανία, τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, την Επιτροπή και τους οργανισμούς της ΕΕ.

Στην ουσία, η συμμαχία αυτή θα προσθέσει έναν πυλώνα βιομηχανικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, διευκολύνοντας τον συντονισμό των δράσεων σε επίπεδο ΕΕ, εστιάζοντας σε ένα στοχευμένο αριθμό κρίσιμων φαρμάκων με τον υψηλότερο κίνδυνο ελλείψεων.

Η συμμαχία, εξήγησε η κ. Κυριακίδου, «θα επικεντρωθεί στα πιο κρίσιμα φάρμακα από τον κατάλογο της Ένωσης και θα παρέχει προσαρμοσμένες απαντήσεις στα τρωτά σημεία που θα εντοπίσουμε στις αλυσίδες εφοδιασμού τους».

Μεταξύ άλλων προβλέπεται ο συντονισμός των πρακτικών σύναψης δημόσιων συμβάσεων σε επίπεδο ΕΕ και η ανάπτυξη κοινής στρατηγικής προσέγγισης για τη δημιουργία αποθεμάτων φαρμάκων στην ΕΕ.

Σχετικά Άρθρα