ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέχρι τέλος 2023 δωρεάν ο εμβολιασμός κατά του HPV

28 Ιουνίου 2023, 14:44

images

Μέχρι τις 31/12/2023 θα παρέχεται δωρεάν μέσω του ΓεΣΥ ο εμβολιασμός κατά του HPV σε κορίτσια από 11 μέχρι 19 ετών και σε αγόρια από 11 μέχρι 15 ετών για την προστασία από λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις, καρκίνους και άλλα νοσήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ).

Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός κατά των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) αφορά και τα αγόρια και τα κορίτσια, καθώς και τους άντρες και τις γυναίκες.

Από 1/1/2024 δικαιούχοι δωρεάν εμβολιασμού θα είναι μόνο κορίτσια και αγόρια, από 11 έως 13 ετών.

Οι πλειοψηφία των διεθνών οργανισμών συστήνουν τον εμβολιασμό σε νεαρότερες ηλικίες για τους εξής λόγους: η έναρξη του εμβολιασμού πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών σε ένα έφηβο επιτρέπει την 100% προστασία που μπορεί να του προσφέρει το εμβόλιο, αφού δεν είναι δυνατόν να μολύνθηκε από οποιοδήποτε τύπο του ιού και οι μελέτες έχουν δείξει ότι στην ηλικία αυτή οι έφηβοι παράγουν μεγαλύτερο τίτλο αντισωμάτων, επομένως λαμβάνουν τη μέγιστη προστασία από το εμβόλιο.

Ο εμβολιασμός γίνεται από τους προσωπικούς ιατρούς των παιδιών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εμβολιασμός κατά του HPV προλαμβάνει λοιμώξεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε προκαρκινικές αλλοιώσεις, καρκίνους και άλλα νοσήματα. Επίσης, ο ιός HPV (ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων) μπορεί να μολύνει το στόμα και τον λαιμό.

Ακόμη, ο εμβολιασμός κατά του HPV έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε όλο τον κόσμο έως και 90%.

Ο HPV προκαλεί λοιμώξεις και σε άνδρες και γυναίκες

Σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), η έγκαιρη διάγνωση ενός καρκίνου διευκολύνει τη διαδικασία της θεραπείας και αυξάνει τα ποσοστά αποθεραπείας.

Η πανδημία της νόσου Covid-19 ωστόσο, έχει επιφέρει δραματική μείωση στον αριθμό των προληπτικών εξετάσεων ρουτίνας καρκίνου που διενεργήθηκαν από τον ενήλικα πληθυσμό κατά την τελευταία διετία παγκόσμια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο HPV ευθύνεται για το 5% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως, μεταδίδεται και προκαλεί λοιμώξεις που μπορεί να επιφέρουν, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, διάφορες μορφές καρκίνου όπως: καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων, μορφές καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου (του λαιμού), καθώς και κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας, το 2018 καταγράφηκαν 33 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ακόμη, οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, περιλαμβάνουν τη μόλυνση από τους υπότυπους 16 και 18 του ιού HPV, τον μεγάλο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων, την ανοσοκαταστολή, τον μεγάλο αριθμό τοκετών και το κάπνισμα.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η ανώμαλη αιμορραγία ενδιάμεσα του κύκλου της περιόδου ή μετά τη συμπλήρωσή του ή της εμμηνόπαυσης, η κακοσμία των κολπικών εκκρίσεων και η δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Επιπλέον, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα μορφή γυναικολογικού καρκίνου παγκοσμίως και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), περίπου 604.000 γυναίκες ετησίως διαγιγνώσκονται με αυτό τον καρκίνο.

Ωστόσο θεωρείται ως ένας καρκίνος που μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί έγκαιρα, μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου και του εμβολιασμού κατά του ιού HPV.

Το πρόγραμμα εξάλειψης του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Παιδιατρικής, της Γυναικολογικής, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Ογκολογικής, της Δερματολογικής - Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της MSD. 

Σχετικά με τον HPV

Ο ιός HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή. Η μόλυνση από τον ιό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας και στο αιδοίο στις γυναίκες, καρκίνο του πέους στους άνδρες και καρκίνο του φάρυγγα, του στόματος και του πρωκτού και στα δύο φύλα.

Επιπλέον ο ιός HPV ευθύνεται για την πρόκληση γεννητικών κονδυλωμάτων. Ένα άτομο μπορεί να μεταδώσει τον ιό στον ερωτικό του σύντροφο, ακόμη και αν δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Χάρη, ωστόσο, στον εμβολιασμό, τα πιο πάνω περιστατικά καρκίνου και άλλων ασθενειών που προκαλούνται από τον HPV μπορούν να μειωθούν σημαντικά.

Σημειώνεται εξάλλου ότι, με στόχο την πρόληψη των καρκίνων του αναπαραγωγικού συστήματος, η Εθνική Στρατηγική για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία των Νέων (2018-2025) προβλέπει την κάλυψη του 80% των παιδιών με το εμβόλιο HPV, μέχρι το 2025. Η επίτευξη του στόχου αυτού θα οδηγήσει, σε δραστική μείωση των νέων περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, αν όχι και στην εξάλειψή τους.

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα