ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέχρι και το Σάββατο 40ρια, μικρή ανάσα την Κυριακή

03 Αυγούστου 2023, 17:45

images

Συνεχίζονται και τις επόμενες μέρες οι ψηλές θερμοκρασίες στην Κύπρο φθάνοντας τους 40 βαθμούς κελσίου στο εσωτερικό.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ο υδράργυρος θα πέσει ένα με δύο βαθμούς μετά την Κυριακή.

Ο Ανώτερος Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας, Μιχάλης Μούσκος ανέφερε στο YgeiaWatch ότι αύριο η θερμοκρασία θα είναι στους 41 βαθμούς στο εσωτερικό, τα παράλια 36-37 βαθμούς κελσίου νότια, ανατολικά και βόρεια και 34 στα δυτικά και 33 στα υψηλότερα ορεινά.

«Φαίνεται ότι συνεχίζονται οι ψηλές θερμοκρασίες και το Σάββατο (40 – 41 βαθμοί). Κυριακή και Δευτέρα θα έχουμε μια πτώση της τάξεως των δύο βαθμών. Παρόλα αυτά παραμένουν οι συνθήκες αυτές με τις αρκετά ψηλές θερμοκρασίες, δεν έχουμε όμως αυτά που είχαμε μέχρι πριν λίγες μέρες που ήταν εξαιρετικά ψηλές θερμοκρασίες σε παρατεταμένες ώρες. Αυτές τις μέρες μπορεί να έχουμε πάλι πολύ ψηλές θερμοκρασίες για παράδειγμα 40-41 βαθμούς αλλά είναι για λίγη ώρα( πχ 30 λεπτά) και όχι για 2-3 ώρες» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσκο, η περίοδος που διανύουμε τώρα είναι η θερμότερη περίοδος του χρόνου αφού από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 10-15 Αυγούστου είναι κλιματολογικά η πιο θερμή περίοδος, με θερμοκρασίες στη μέση τιμή τους 38 βαθμούς για το εσωτερικό.

«Προχωρώντας όμως το καλοκαίρι, η μέρα μικραίνει καθημερινά κατά ένα περίπου λεπτό και μεγαλώνει η νύχτα. Αυτό είναι κάτι θετικό με την έννοια ότι σιγά σιγά πηγαίνουμε προς μικρότερη διάρκεια του ήλιου που θερμαίνει το έδαφος και μεγαλύτερη διάρκεια της νύκτας που μπορεί να ελαττώσει τις θερμοκρασίες. Ήδη παρατηρούμε ότι νυχτώνει πιο νωρίς από ότι πριν  20 ημέρες. Η μεγαλύτερη μέρα ήταν η 21η Ιουνίου και τώρα σχεδόν ενάμιση μήνα μετά, έχει μικρύνει η διάρκεια της ημέρας περίπου κατά 45 λεπτά».

Όσον αφορά τις πυρκαγιές, ο κ. Μούσκος υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών.

«Χρειάζεται προσοχή. Ακόμη και αν οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους 40 βαθμούς, ο κίνδυνος παραμένει πολύ μεγάλος», τόνισε συστήνοντας προσοχή.

Σχετικά Άρθρα