ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέτρα για πρόληψη ατυχημάτων σε μονάδες διαχείρισης αποβλήτων

21 Νοεμβρίου 2023, 12:14

images

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τους κανονισμούς που ετοίμασε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας για την αύξηση των υποχρεώσεων και των μέτρων ασφαλείας σε χώρους εργασίας που υπάρχουν χημικές ουσίες σε ποσότητα ίση ή μεγαλύτερη του 75% των οριακών ποσοτήτων που καθορίζονται στους υφιστάμενους Κανονισμούς, σε χώρους εργασίας που εφάπτονται σε μονάδες SEVESO και σε χώρους εργασίας εντός του Ενεργειακού Κέντρου Βασιλικού. 

Μετά τη συνεδρίαση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι με βάση τους προτεινόμενους κανονισμούς, οι εργοδότες των εν λόγω χώρων θα υποχρεούνται να εξασφαλίζουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πιστοποιητικό Πυροπροστασίας.

Το πιο πάνω αφορά υλοποίηση των αποφάσεων που λήφθηκαν τον Ιούλιο 2023 με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων σε μονάδες διαχείρισης αποβλήτων.

Επιπλέον, πρόσθεσε, στο πλαίσιο πρόληψης των κινδύνων πρόκλησης πυρκαγιών σε εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, η Κυβέρνηση προχωρά σε εφαρμογή μέτρων που αφορούν:

1. Διεξάχθηκαν Έλεγχοι και Επιθεωρήσεις από το Τμήμα Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, σε όλες τις αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων υψηλού κινδύνου. Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023. Αναλόγως και όπου απαιτείται θα γίνεται τροποποίηση των Αδειών Διαχείρισης Αποβλήτων.

2. Θεσμοθετήθηκε Ομάδα Ειδικών, που θα συντονίζεται από τον Αρχιεπιθεωρητή του Τμήματος Περιβάλλοντος και στην οποία θα συμμετέχουν η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και άλλες Υπηρεσίες. Η Ομάδα Ειδικών έχει αναλάβει, την αξιολόγηση των Βιομηχανικών Ζώνών Βαριάς Οχληρίας Α’ ώστε να εκτιμήσει κατά πόσον προκύπτουν θέματα αυξημένου κινδύνου από την χωροταξική ασυμβατότητα των υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

3. Δημιουργία Ειδικού Τομέα Ελέγχων Περιβαλλοντικών Ελέγχων στο Τμήμα Περιβάλλοντος με αποκλειστική ευθύνη τους περιβαλλοντικούς ελέγχους/επιθεωρήσεις σε ψηλού κινδύνου μονάδες. Η υλοποίηση του Τομέα αυτού αναμένεται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

4.  Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις Τοπικές Αρχές. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, συναντήσεις με τις τοπικές Αρχές Τσερίου, Ιδαλίου, Γερίου, Καλαβασού και Ύψωνα, υπό την ευθύνη του Γενικού Διευθυντή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, κατά τις οποίες επεξηγήθηκε με λεπτομέρεια το πλάνο δράσης της Κυβέρνησης και ζητήθηκε η συνεργασία τους. Συμφωνήθηκε επίσης, όπως προσληφθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος, Επιθεωρητής, με αγορά Υπηρεσιών, για παρακολούθηση των βιομηχανικών Ζωνών Ιδαλίου, Τσερίου και Γερίου. Παρόμοιο μοντέλο συζητείται και για τις Βιομηχανικές Ζώνες Ύψωνα και Καλαβασού και αναμένεται αυτό να συμφωνηθεί πριν το τέλος 2023.

5. Έχει γίνει ήδη κατακύρωση για αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών για τη δημιουργία διαχειριστικής ομάδας για το Ενεργειακό Κέντρο Βασιλικού και θα ασχολείται με επιχειρησιακά και λειτουργικά θέματα, πρωτίστως θέματα υγείας και ασφάλειας (health and safety), περιβάλλοντος και ασφάλειας του χώρου (security), με φυσική παρουσία στο ίδιο το Ενεργειακό Κέντρο.


Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα