ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μέτρα για καταπολέμηση σχολικού εκφοβισμού

02 Νοεμβρίου 2023, 15:47

images

Η Διεθνής Ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοεκφοβισμού (Διεθνής ημέρα κατά της βίας και του εκφοβισμού στο σχολείο, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού) έχει ανακηρυχθεί η πρώτη Πέμπτη του Νοεμβρίου (2 Νοεμβρίου 2023) με απόφαση της γενικής συνέλευσης της UNESCO  .

Στόχος να επιστήσει την προσοχή των μαθητών, των γονέων, των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, των εκπαιδευτικών αρχών, αλλά και της βιομηχανίας της τεχνολογίας στην πρόληψη της διαδικτυακής βίας, που αποτελεί εμπόδιο στην ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών και της νεολαίας.

Την ίδια ώρα τα αποτελέσματα της Παγκύπριας έρευνας για τον σχολικό εκφοβισμό προβληματίζουν την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας με το Υπουργικό Συμβούλιο να προχωρά σε έγκριση μέτρων για την πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας.

Τα μέτρα αυτά κυρίως στη στήριξη του σχολείου και την ενδυνάμωση της διευθυντικής ομάδας του σχολείου, ώστε να μπορεί να αναγνωρίσει φαινόμενα και παραβατικότητας κυρίως να καταγράφει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, το γνωστό παρατηρητήριο για τη βία στα σχολεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ένας στους τέσσερις μαθητές ή μαθήτριες δηλώνει ότι είναι θύμα εκφοβισμού τόσο στο σχολείο όσο και μέσω διαδικτύου ενώ 1 στους 5 εφήβους είναι θυμά κυβερνοεκφοβισμού.

Επίσης πέραν του 50% των μαθητών είναι παθητικοί θεατές, παρακολουθώντας ένα περιστατικό σχολικής βίας, ενώ μόνο το 18% των μαθητών υπερασπίζονται ή παρηγορούν το θύμα του περιστατικού.

Η έρευνα εντοπίζει ότι το 26,8% των εκπαιδευτικών που έλαβαν μέρος στην έρευνα, δέχθηκαν από μαθητές και το 16,3% από γονείς. Από την άλλη, το 15% τον γονέων δήλωσαν ότι τους πρόσβαλαν ή ταπείνωσαν εκπαιδευτικοί, αντιμετώπιση την οποία δήλωσαν ότι βίωσαν από εκπαιδευτικούς 3 στα 10 παιδιά.

Μέσω ανακοίνωσης της ΔΗΠΑ, με αφορμή τη διεθνή ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης για έγκριση των μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου και παράλληλα καταδικάζει κάθε μορφή εκφοβισμού με το μήνυμα «σεβόμαστε τη διαφορετικότητα λέμε ''όχι''. στον σχολικό εκφοβισμό».

Ωστόσο όπως τονίζεται, εκφράζει προβληματισμό και ανησυχία μετά τα αποτελέσματα της έρευνας ενώ δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό όλων των θυμάτων ώστε να μπορούν άφοβα να αναφέρουν τα περιστατικά εκφοβισμού, σωματικής ή ψυχολογικής βίας.


Tης Μόνικας Μακρυγιάννη 

Σχετικά Άρθρα