ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη αναδεικνύει γενετική σύνδεση αυτοάνοσων και ψυχιατρικών νοσημάτων

17 Μαΐου 2023, 16:27

images

Γενετική σύνδεση μεταξύ αυτοάνοσων και ψυχιατρικών νοσημάτων αναδεικνύει  μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Η έρευνα είχε τίτλο “Genome-wide association studies reveal shared genetic haplotypes of autoimmune rheumatic and endocrine diseases with psychiatric disorders” και δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους επιστημονικό περιοδικό “Brain and Behavior”.

Στόχος της μελέτης ήταν να ερευνηθεί η γενετική συσχέτιση μεταξύ αυτοάνοσων νοσημάτων (ρευματικών και ενδοκρινικών), και ψυχιατρικών διαταραχών, να εξετάσει προδιαθεσικούς παράγοντες και να αναγνωρίσει τυχόν κοινά γονίδια ή συγκληρονομούμενους μονονουκλεοτιδικους πολυμορφισμούς (SNPs) που μπορεί να εμπλέκονται σε αυτές τις ομάδες νοσημάτων.

Ειδικότερα, στην έρευνα ανιχνεύθηκαν πολλαπλές χρωμοσωμικές περιοχές που περιέχουν SNPs που προδιαθέτουν σε ρευματικές/ενδοκρινικές παθήσεις και SNPs που προδιαθέτουν για ψυχιατρικές διαταραχές. 

Ως εκ τούτου, έξι από τις αυτοάνοσες ρευματικές και ενδοκρινικές ασθένειες (Νόσος του Grave, Διαβήτης τύπου 1, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Ψωρίαση, Συστηματική Σκλήρυνση και Σύνδρομο Sjogren), μοιράζονται έναν κοινό απλότυπο με τις ψυχιατρικές ασθένειες στον γενετικό τόπο HLA 6p21-22.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη συστηματική έρευνα που συσχετίζει αυτοάνοσες ρευματικές/ενδοκρινικές παθήσεις με ψυχιατρικές. 

Στη διεξαγωγή αυτής της έρευνας συνέβαλαν ο Δρ. Ανδρέας Χατζηττοφής, Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής, ο Δρ. Κωνσταντίνος-Μαρίνος Παρπέρης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας-Ρευματολογίας και ο Δρ. Κωνσταντίνος Βοσκαρίδη, Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.



Σχετικά Άρθρα