ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μείωση αερίων θερμοκηπίου ταυτόχρονα με αύξηση του ΑΕΠ

16 Αυγούστου 2023, 14:15

images

Μείωση κατά 2,9% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σημειώθηκε συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Η μείωση αυτή έλαβε χώρα ταυτόχρονα με την αύξηση κατά 1,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της ΕΕ.

Στην Κύπρο καταγράφηκε μείωση της τάξης του 7,95% στις εκπομπές αερίων, ενώ παράλληλα υπήρξε αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως των €5,8 εκατ.

Σύμφωνα με τη Εurostat οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανήλθαν συνολικά σε 941 εκατ. τόνους σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022 (969 εκατ. τόνοι).

Η μείωση αυτή έλαβε χώρα ταυτόχρονα με την αύξηση κατά 1,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της ΕΕ.

Συγκεκριμένα για το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν τα νοικοκυριά (24%), η μεταποίηση (20%), ηλεκτρισμός και η παροχή φυσικού αερίου (19%), η γεωργία» (13%)  και ακολουθούν οι μεταφορές και η αποθήκευση (10%).

Οι επιδόσεις των χωρών

Τα στοιχεία δείχνουν ότι, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, οι εκπομπές αερίων μειώθηκαν σε πέντε  από τους εννέα οικονομικούς τομείς. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου (-12,3%). Ο κύριος τομέας στον οποίο αυξήθηκαν οι εκπομπές ήταν οι μεταφορές και η αποθήκευση (+7,2%).

Οι εκπομπές αερίων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 μειώθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ σε σύγκριση με τα περσινά στατιστικά στοιχεία ,εκτός από την Ιρλανδία (+9,1%), τη Λετονία (+7,5%), τη Σλοβακία (+1,9%), τη Δανία (+1,7%), την Σουηδία (+1,6%) και την Φινλανδία (0,3%), όπου αυξήθηκαν. Αυτές οι χώρες είχαν επίσης αύξηση στο ΑΕΠ.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (-15,2%), στην Εσθονία (-14,7%) και στη Σλοβενία (-9,6%).

Από τις 21 χώρες της ΕΕ που μείωσαν τις εκπομπές τους, μόνο έξι μείωσαν επίσης το ΑΕΠ τους (Τσεχία, Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία και Πολωνία).

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα