ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μειώθηκαν τα παράπονα ασθενών τον Ιούνιο, φωνές για χρεώσεις γιατρών

13 Ιουλίου 2023, 09:04

images

Μειώθηκαν τα παράπονα που δέχτηκε το Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα  με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν θέματα συμπεριφοράς και εξυπηρέτησης από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου, τα παράπονα μειώθηκαν στα 48 από 67 τον προηγούμενο μήνα.

Aπό τα 48 παράπονα που καταγράφηκαν για τον μήνα Ιούνιο, τα περισσότερα  αφορούσαν θέματα συμπεριφοράς και εξυπηρέτησης από γιατρούς, νοσηλευτικό και παραιατρικό προσωπικό (11), παράπονα για χρεώσεις του ΓεΣΥ (10) , έξοδα για πρόσβαση σε θεραπείες και φάρμακα (9) όπως και θέματα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (10).

Επιπλέον η ΟΣΑΚ  έχει δεχτεί αναφορές για αυξήσεις στη συνεισφορά ορισμένων φαρμάκων εντός ΓεΣΥ,  παράπονα για χρεώσεις ειδικών γιατρών για επισκέψεις, παράπονα για τον τρόπο εξέτασης αιτήσεων για συντάξεις ανικανότητας, επιδόματα και παροχές από αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.

Επιπρόσθετα λήφθηκαν παράπονα ότι τηλεφωνικές επικοινωνίες  για ανανέωση συνταγών ,έκδοση παραπεμπτικού και ιατρικές οδηγίες, χρεώθηκαν  στο σύστημα του ΓεΣΥ ως επίσκεψη.

Υπήρχαν επίσης ορισμένα παράπονα για θέματα πρόσβασης σε ορισμένες ειδικότητες γιατρών του ΓεΣΥ, που λόγω μειωμένου αριθμού, οι ασθενείς δεν έβρισκαν ραντεβού.

Τέλος καταγράφηκαν και παράπονα για τους περιορισμούς που υπάρχουν ακόμα στα επισκεπτήρια σε νοσηλευτήρια εντός και εκτός ΓεΣΥ.

Όσον αφορά την ηλικία των παραπονούμενων οι περισσότεροι εξ αυτών ανήκουν στην ηλιακή ομάδα  των 71 ετών και άνω (16 παράπονα). Ακολουθούν οι ηλικίες 51-71 (15 παράπονα), 31-50 ετών (15), και με λιγότερα παράπονα οι ασθενείς 18-30 ετών (2).

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα