ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μειωμένα τα ποσοστά προσέλευσης μαθητών στα σχολεία

10 Ιανουαρίου 2022, 13:37

images

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, φαίνεται να επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τα ποσοστά προσέλευσης μαθητών και προσωπικού που σημειώθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΛΜΕΚ, με βάση τα στοιχεία που συνέλεξε από σχεδόν το σύνολο των Γυμνασίων και Λυκείων της Κύπρου, κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων καταγράφηκαν τα πιο κάτω δεδομένα:

-      Το 7,18% των Καθηγητών/τριών απουσίαζαν ως κρούσματα/επαφές ή για τη φροντίδα των ανήλικων παιδιών κάτω των 15 ετών που είναι κρούσματα / επαφές.

-      Το 18,40% των μαθητών/τριών απουσίαζαν.

-      Μόνο το 29,13% των απόντων Καθηγητών/τριών αντικαταστάθηκαν από άλλους συναδέλφους.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι συνολικά η απουσία μαθητών στα σχολεία ανέρχεται περίπου στο 18% και αφορά κρούσματα κορωνοϊού και στενές επαφές. Όσον αφορά το ποσοστό απουσίας προσωπικού στα σχολεία ανέρχεται περίπου στο 7,5%. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η αντικατάσταση προσωπικού κάλυψε το 1/3 των σχολικών μονάδων.

Η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Μύρια Βασιλείου ανέφερε ότι η σημερινή μέρα ήταν δύσκολη. 

Όπως είχαμε προβλέψει από την περασμένη βδομάδα, θα υπήρχε πρόβλημα όσον αφορά τη στελέχωση των σχολείων , ανέφερε.
 
«Αναμενόμενο, μιας και υπήρχε ήδη πρόβλημα πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές των Χριστουγέννων όπου υπήρχαν και λιγότερα κρούσματα. Δυστυχώς, όμως, η έλλειψη στη στελέχωση των σχολείων θα συνεχιστεί και πάλι αύριο Τρίτη, μιας και ο διαγωνισμός αντικαταστάσεων που έληξε πριν από λίγο, τελείωσε με δεκάδες αντικαταστάσεις να μην βρίσκουν κάτοχο», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Φρίξος Ζεμπόλας, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha δεν έκρυψε την ανησυχία και την αβεβαιότητα για την όλη κατάσταση και την απόφαση που λήφθηκε για την επιστροφή των μαθητών. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι υπάρχει ένας αριθμός μαθητών και προσωπικού που δεν θα επιστρέψουν καθώς και μία μερίδα μαθητών που θα απουσιάζει λόγω φόβου της πανδημίας. Οι γονείς φαίνεται να εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι. Όσον αφορά τους μαθητές, κάποιοι δηλώνουν να έχουν λίγη ανησυχία και φόβο, ενώ άλλοι όχι σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στα Δημοτικά Σχολεία της Επαρχίας Πάφου το 20% των μαθητών και το 12,5% των εκπαιδευτικών δεν προσήλθε στις τάξεις, όπως ανέφερε ο Α’ Λειτουργός Δημοτικής Εκπαίδευσης Πάφου Δημήτρης Μικελλίδης. Συγκεκριμένα, οι απόντες ανέρχονται σε 65 εκπαιδευτικούς και 1.200 μαθητές. Αρκετοί από αυτούς απουσίαζαν όχι γιατί είναι κρούσματα ή επαφές κρουσμάτων, αλλά λόγω ότι ασθενούσε από συνήθεις παιδικές ασθένειες.

Στη Λάρνακα το ποσοστό απουσίας μαθητών είναι στο 15%, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας Πέτρος Χρυσοστόμου. Όσον αφορά τους καθηγητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν πήγαν σήμερα στα σχολεία στην επαρχία Λάρνακας, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση. Οι μαθητές οι οποίοι σήμερα παρέμειναν στο σπίτι παρακολουθούν το μάθημα μέσω του συστήματος τηλεκπαίδευσης.

Στην ελεύθερη Αμμόχωστο σημειώθηκαν απουσίες λόγω κρουσμάτων και στενών επαφών, αλλά χωρίς κάποια ιδιαίτερα προβλήματα. Ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Παραλιμνίου Σολωμός Κωνσταντίνου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι έγιναν προσπάθειες προσωρινής αντικατάστασης του προσωπικού με εκπαιδευτικό προσωπικό από το πρόγραμμα ΔΡΑ.ΣΕ. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε έγινε αρκετή προετοιμασία, ώστε οι αντικαταστάτες να είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντα τους.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα