ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεγαλύτερη ευθύνη στις Κύπριες για την φροντίδα το 2021

23 Ιουνίου 2022, 10:30

images

Πιο πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, είναι το ποσοστό των γυναικών στην Κύπρο που δεν εργάστηκαν το 2021, λόγω ευθυνών φροντίδας σύμφωνα με νέα στοιχεία που εξέδωσε η Eurostat.

Το ποσοστό των κυπρίων γυναικών που δεν εργάστηκαν λόγω ευθυνών φροντίδας ανήλθε στο 6% ενώ στην ΕΕ ο μέσος όρος ήταν 5,7%.

Ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν για την περασμένη χρονιά στο 5,7%, ενώ για τους άντρες στην Κύπρο δεν σημειώθηκε κανένα ποσοστό.

Η έρευνα αφορά τους εργαζόμενους που δεν έψαξαν για εργασία το 2021, στην ηλικιακή ομάδα των 25-54 ετών και στα δύο φύλα.

Η κατηγορία που άγγιξε το πιο ψηλό μέσο όρο για την ΕΕ ήταν οι άλλοι λόγοι, που περιλαμβάνουν την εκπαίδευση ή πρακτική εξάσκηση, την συνταξιοδότηση, την αναμονή για ανάκληση από την εργασία, τη μη διαθεσιμότητα κατάλληλης εργασίας και άλλοι προσωπικοί λόγοι.

Το ποσοστό των γυναικών που δεν εργάστηκαν για άλλους λόγους το 2021 ανήλθε στο 6,1%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 6,7%. Για τους άντρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 2,9% για την Κύπρο και στην ΕΕ στο 4,7%.

Όσον αφορά τη μη συμμετοχή στην αγορά εργασίας λόγω οικογενειακών αιτιών, το ποσοστό για τις κύπριες γυναίκες ανήλθε στο 1,4%, ενώ για τους Κύπριους δεν καταγράφηκε ποσοστό.

Ο μέσος όρος στην ΕΕ για τις γυναίκες ανήλθε σε 2,9%.

Το ποσοστό των γυναικών που δεν έψαξαν εργασία λόγω ασθένειας ή αναπηρίας ανήλθε στο 2,9% για την περασμένη χρονιά, ενώ για τους άντρες στο 3,05%. Ο μέσος όρος στην ΕΕ για τις γυναίκες ήταν 3,2% και για τους άντρες 3,0%.

Όπως αναφέρει η έρευνα, σε εθνικό επίπεδο και με βάση τον πληθυσμό, το ποσοστό των γυναικών που δεν έψαξαν για εργασία λόγω ευθυνών φροντίδας, ξεπέρασε το 5% στα μισά κράτη – μέλη της ΕΕ.

Μάλιστα, τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία με 12,8%, στην Ρουμανία με 11,0% και στην Ιρλανδία με 8,2%. Από την άλλη, πολύ χαμηλά ποσοστά είχαν η Δανία με 0,9%, η Σουηδία με 1,5% και η Σλοβενία με 1,8%.

Στην Ιρλανδία, για τους άντρες μόλις το 1,1% δεν έψαξε για εργασία λόγω ευθυνών φροντίδας ή/και άλλων οικογενειακών αιτιών.

Της Μαρίας Κυριακίδου

Σχετικά Άρθρα