ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων ιλαράς το 2023

23 Ιανουαρίου 2024, 15:36

images

Η περιφέρεια Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) βιώνει μια ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς.

Οπως αναφέρει ο ΠΟΥ, πάνω από 30.000 κρούσματα ιλαράς αναφέρθηκαν από 40 από τα 53 κράτη μέλη της Περιφέρειας μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2023.

Σε σύγκριση με 941 κρούσματα που αναφέρθηκαν σε όλο το 2022, αυτό αντιπροσωπεύει μια 30πλάσια αύξηση.

Η αύξηση των κρουσμάτων έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα σε όλη την Περιφέρεια για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος προστασίας των παιδιών από αυτή την δυνητικά επικίνδυνη ασθένεια και ότι απαιτούνται επείγουσες προσπάθειες εμβολιασμού για να σταματήσει η μετάδοση και να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση.

Είναι ζωτικής σημασίας, προστίθεται, όλες οι χώρες να είναι προετοιμασμένες να ανιχνεύουν γρήγορα και να ανταποκρίνονται έγκαιρα σε κρούσματα ιλαράς, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο προς την εξάλειψη της ιλαράς.

Οπως αναφέρει ο ΠΟΥ, εκεί όπου παραλείπονται οι εμβολιασμοί, μπορεί να ακολουθήσουν κρούσματα – που επηρεάζουν τόσο νέους όσο και ηλικιωμένους. 

Αυτή η αναζωπύρωση της ιλαράς αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην υποχώρηση της εμβολιαστικής κάλυψης στις χώρες της περιφέρειας της Ευρώπης από το 2020 έως το 2022 λόγω της COVID-19.

Σχετικά Άρθρα