ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαρτυρία κοπέλας που νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας- «Ακόμα μια μέρα μοναξιάς»

19 Φεβρουαρίου 2024, 12:41

images

Η μαρτυρία κοπέλας που νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας για 29 ημέρες, ξεδιπλώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της βουλής.

Κατά τη συνεδρία της επιτροπής, όπου συζητήθηκαν οι συνθήκες νοσηλείας των ατόμων με ψυχικά προβλήματα στην Ψυχιατρική Κλινική Λευκωσίας, η αδελφή της κοπέλας που νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Αθαλάσσας για 29 ημέρες, περιέγραψε το δράμα της αδελφής της.

«Την άφησαν να αναμασά τις σκέψεις της όλη μέρα. Μου έστειλε μήνυμα «ακόμη μια μέρα μοναξιάς», ανέφερε.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία, όταν ρώτησε για τον λόγο που δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, της απάντησαν  «Δουλεύουμε Δευτέρα-Παρασκευή. Δεν είναι εμείς που αποφασίζουμε για τις δραστηριότητες αλλά ο ΟΚΥπΥ».

«Ήταν μόνη της τις περισσότερες ώρες και δεν προσπάθησαν να την εντάξουν στην ομάδα», τόνισε.

«Η αδερφή μου νοσηλεύτηκε για 29 ημέρες και μιλώντας με την ειδικευομένη ψυχίατρο που την παρακολουθούσε, κατάλαβα ότι δεν είχε καλή εικόνα της κατάστασης της αδερφής μου», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε, οι ψυχίατροι που την παρακολουθούσαν δεν είχαν επικοινωνήσει καν με τον ιδιώτη ψυχίατρο που την παρακολουθούσε.

«Δεν έγινε διάγνωση των αναγκών της για να γίνει σχεδιασμός για το πως θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες της. Μόνο μια μέρα πριν πάρει εξιτήριο, είχε την πρώτη επαφή με εργοθεραπεύτρια», τόνισε.

Κακές συνθήκες νοσηλείας

Επιπλέον, η καταγγέλλουσα έκανε λόγο για τις κακές συνθήκες νοσηλείας που έζησε η αδερφή της αυτές τις 29 μέρες.

«Υπήρχαν 20 κλίνες και οι 6 είναι για εξαρτημένα άτομα. Στις 29 μέρες νοσηλείας της άλλαξε 4 συγκάτοικους», σημείωσε.

«Δεν μπορώ να κάνω μπάνιο είναι βρώμικα μου είπε», πρόσθεσε η αδελφή της κοπέλας.

«Η αδερφή μου έβγαλε φωτογραφία το ντους και το έδειξε σε νοσηλευτή και της είπε μην ξεχνάς ότι εδώ είναι ψυχιατρική κλινική», τόνισε.

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας η  Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου υπάρχουν ζητήματα που θα πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει θετική προσέγγιση από τη Διεύθυνση της Ψυχιατρικής Κλινικής και πως πρέπει να γίνει πρόσληψη μεγαλύτερου αριθμού εξειδικευμένου προσωπικού, ιδιαίτερα ψυχιάτρων και ψυχολόγων.

Είπε ακόμη ότι δεν θα πρέπει επ’ ουδενί  οι συνάνθρωποι μας οι οποίοι έχουν προβλήματα ψυχικών διαταραχών να θεωρούνται δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας πολίτες.

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου δήλωσε ότι η Ψυχιατρική Κλινική έχει να κάνει με πολύ ευάλωτα άτομα και πως τα όσα καταγράφηκαν σε επιστολή συγγενούς ατόμου το οποίο εισήχθη στην κλινική θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

«Φτάνουμε στα όρια της κακομεταχείρισης όταν δεν υπάρχει ψυχολογική στήριξη σε ένα άτομο που βρίσκεται εκεί επειδή δεν μπορεί το ίδιο το άτομο να χειριστεί θέματα που το αφορούν καθώς βρίσκεται σε κατάσταση επικίνδυνη για τον ίδιο τον εαυτό του» σημείωσε.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα