ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μ. Χατζηπαντέλα: Απαραίτητη η βελτίωση ΓεΣΥ και αυτονόμηση δημόσιων νοσηλευτηρίων

23 Φεβρουαρίου 2023, 13:14

images

Ο νέος Υπουργός Υγείας θα πρέπει να αναλάβει πρωτίστως το θέμα της βελτίωσης του γενικού συστήματος υγείας και την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ανέφερε ο απερχόμενος υπουργός υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα σε ραδιοφωνική παρέμβαση.

Πριν παραδώσει τα σκήπτρα, ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε ότι η συμβουλή που θα έδινε στον επόμενο υπουργό υγείας είναι ότι «πρέπει να γίνουν περισσότερες βελτιώσεις στο σύστημα υγείας» και ότι «πρέπει να δει το θέμα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων».

Συγκεκριμένα, είπε, «πρέπει να μειώσουμε τις καταχρήσεις, προσπαθήσαμε με κάποιους τρόπους να τις μειώσουμε, θα φανούν τα αποτελέσματα τους επόμενους μήνες».

Κληθείς να σχολιάσει ότι για κάποιες ειδικότητες γιατρών οι μονάδες μειώθηκαν πολύ, δήλωσε ότι όντως ισχύει αυτό και ότι είναι ένα θέμα που πρέπει να δει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), προσθέτοντας ότι «πρέπει να βελτιωθεί το σύστημα, να ενταχθούν ακόμα περισσότερες υπηρεσίες στο σύστημα».

Ερωτηθείς εάν το ΓεΣΥ είναι βιώσιμο, σχολίασε ότι «εάν γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις σίγουρα είναι βιώσιμο».

Μεταξύ των βελτιώσεων που πρέπει να γίνουν, δήλωσε, είναι το θέμα της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Αναφορικά με το κατά πόσο προχώρησε η διαδικασία αυτονόμησης, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι «όταν ανέλαβα το υπουργείο υγείας, τα περισσότερα νοσηλευτήρια δεν είχαν διευθυντές. Είχαν διευθυντές που ανά έξι μήνες τους άλλαζαν». Πρόσθεσε ότι «εδώ και τρεις μήνες με την πρόσληψη του οικονομικού διευθυντή του ΟΚΥπΥ, είναι πλήρως στελεχωμένος ο ΟΚΥπΥ».

Δήλωσε ακόμη ότι «αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι τα άτομα που είναι στη διοίκηση του ΟΚΥπΥ είναι άτομα που οι περισσότεροι προήλθαν από τον ΟΚΥπΥ. Έγινε μία καλή αρχή, πρέπει να τους δώσουμε τον χρόνο να δούμε τι μπορούν να κάνουν και την ίδια στιγμή πρέπει να τους στηρίξουμε».

Μεμονωμένα περιστατικά αμαυρώνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια

Ο κ. Χατζηπαντέλα δήλωσε ότι κατανοεί τα προβλήματα που υπάρχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

«Είμαι ο πιο αυστηρός κριτής των δημόσιων νοσηλευτηρίων», σημείωσε.

Αναφερόμενος σε περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες που αφορούν λάθη προσωπικού νοσοκομείων, σημείωσε ότι «ένα μικρό παράπονο που έχω είναι ότι μπορεί να γίνει ένα περιστατικό σε ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο και να χάσει κάποιος τη ζωή του αδικαιολόγητα, όμως με την πρώτη ευκαιρία όταν συμβεί κάτι στα δημόσια νοσηλευτήρια, ξέρουμε τα πάντα».

«Είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει όλους», αναφέρει, καθώς «αυτά τα περιστατικά αμαυρώνουν όλη αυτή τη δουλειά που γίνεται στα δημόσια νοσηλευτήρια».

«Θέλω να ξέρετε ότι αρκετοί νοσηλευτές και γιατροί είναι σε διαθεσιμότητα γιατί δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει εάν με αυτά τα περιστατικά τα δημόσια νοσηλευτήρια ενδέχεται να χάσουν την επισκεψιμότητα από τους πολίτες, ο κ. Χατζηπαντέλα ανέφερε ότι δεν χάνουν την πελατεία τους, καθώς το προηγούμενο Σαββατοκύριακο υπήρχε 90% πληρότητα.

Όσον αφορά το ΤΑΕΠ παίδων σχολίασε ότι λειτουργεί κανονικά. «Το επισκέφθηκα την προηγούμενη Παρασκευή. Η ενημέρωση που είχα είναι ότι εξυπηρετεί περίπου 30 περιστατικά την ημέρα και η υπεύθυνη γιατρός που έχω συνομιλήσει μαζί της είναι πολύ χαρούμενη με τον τρόπο εργασίας», είπε.

Εγκαίνια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Λάρνακας

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, πριν ολοκληρώσει τη θητεία του τροχοδρομούνται ενέργειες, όπως η υπογραφή συμφωνίας με τη Φινλανδία που θα γίνει αύριο, καθώς και τα εγκαίνια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στη Λάρνακα, η οποία δεν λειτουργούσε για αρκετά χρόνια.

«Θεωρώ ότι ο τομέας της υγείας ανά το παγκόσμιο, όχι μόνο στην Κύπρο, έχει αρκετές προκλήσεις λόγω της πανδημίας και των νέων λοιμώξεων που εμφανίζονται σχεδόν κάθε μήνα», σημειώνει, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του «περάσαμε τόσα κύματα με την πανδημία του κορωνοϊού, στρεπτόκοκκο, ευλογιά των πιθήκων κ.ά.». 

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα