ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μ. Χαραλαμπίδης, Europa Donna: Ύψιστη προτεραιότητα ο ασθενής

27 Μαρτίου 2022, 06:00

images

Σε φυσιολογικούς ρυθμούς επανέρχεται η φροντίδα ασθενών με καρκίνο του μαστού μετά τον αντίκτυπο της απομόνωσης και της εγκατάλειψης που έφερε η πανδημία, αναφέρει ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Europa Donna Κύπρου Μάριος Χαραλαμπίδης.

Σε συνέντευξη στο YgeiaWatch ο κ. Χαραλαμπίδης αναφερόμενος στην επιρροή της πανδημίας δήλωσε ότι «μπροστά σε μία δύσκολη και απρόβλεπτη κατάσταση, ήταν φυσιολογικό τα συστήματα υγείας να χρειαστούν χρόνο έτσι ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, διασφαλίζοντας την ασφαλή πρόσβαση στη θεραπεία και τη διαχείριση της φροντίδας. Καταγράφηκαν σημαντικά προβλήματα, ως αποτέλεσμα αυτής της δύσκολης και απρόβλεπτης κατάστασης, η οποία μεταβαλλόταν συνεχώς».

Παράλληλα, σημειώνει, η πανδημία επέφερε «αναστολή αριθμού διαγνωστικών ελέγχων και την ιεράρχηση θεραπειών, με αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων, αλλά και προβλήματα σε σχέση με τη μείωση του χρόνου παραμονής των ασθενών στα νοσοκομεία, χωρίς επαφή με τους φροντιστές και τα μέλη της οικογένειάς τους, δημιουργώντας αίσθημα απομόνωσης και εγκατάλειψης».

«Επιπρόσθετα, η καραντίνα ενίσχυσε δυστυχώς το θέμα της απομόνωσης των ασθενών, κάτι το οποίο είχε άμεσο αντίκτυπο στη ψυχολογία τους. Φαίνεται όμως πως τα πράγματα αρχίζουν πλέον να επανέρχονται σε φυσιολογικούς ρυθμούς», τονίζει.

Κληθείς να απαντήσει εάν μέσω των θεραπειών που παρέχονται ο καρκίνος θα μπορούσε να είναι ιάσιμος, αναφέρει ότι «ο προληπτικός έλεγχος και συνεπώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, ως μίας πολυπαραγοντικής ασθένειας, αυξάνει της πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας και ίασης».

Επιπλέον, επισημαίνει, η συνεχής έρευνα και η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας συντείνουν στην ολοένα και πιο αποτελεσματική θεραπεία της νόσου.

Όπως αναφέρει, «δύο εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες που πάντοτε τονίζουμε και διεκδικούμε σε σχέση με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την περίθαλψη, είναι η εξειδίκευση της επιστημονικής κοινότητας καθώς και οι ίσες ευκαιρίες πρόσβασης όλων των ασθενών σε αυτά».

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, η Europa Donna Κύπρου πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Προγράμματος Πληθυσμιακού Μαστογραφικού Ελέγχου, το 2003. Μέσω του προγράμματος αυτού, όλες οι γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών δικαιούνται σε δωρεάν μαστογραφία κάθε δύο έτη. Μετά από αίτημα της Europa Donna Κύπρου, το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά, έτσι, ο Υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε πρόσφατα την επέκταση του ορίου ηλικίας του Προγράμματος, από τα 45-69 έτη. Η υλοποίηση της επέκτασης αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι πρόσφατα, η ΟΠΑΠ Κύπρου ανακοίνωσε τη δωρεά 4 υπερσύγχρονων ψηφιακών μαστογράφων, αξίας πέραν του €1.000.000, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Προγράμματος.

Στατιστικά στοιχεία για την Κύπρο

Αναφερόμενος σε στατιστικά στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού στην Κύπρο, ο κ. Χαραλαμπίδης σημειώνει ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το πιο συχνό είδος κακοήθειας στις γυναίκες, ενώ σε πολύ μικρότερα ποσοστά συναντάται και στους άνδρες.

Συγκεκριμένα, «υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού σε κάποια στιγμή της ζωής της».

Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, το 2020 καταγράφηκαν στην Κύπρο, 604 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και 6 στους άνδρες.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Η συνέντευξη

-Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια σημαντικά στατιστικά στοιχεία σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού στην Κύπρο;

-O καρκίνος του μαστού αποτελεί το πιο συχνό είδος κακοήθειας στις γυναίκες, ενώ σε πολύ μικρότερα ποσοστά συναντάται και στους άνδρες. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει από καρκίνο του μαστού σε κάποια στιγμή της ζωής της.

Σύμφωνα με το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, το 2020 καταγράφηκαν στην Κύπρο, 604 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού στις γυναίκες και 6 στους άνδρες.

-Μέσω των θεραπειών που παρέχονται στους ασθενείς, θα λέγατε ότι είναι ιάσιμο είδος καρκίνου; Ποιά η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης;

-Ο Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού (Οκτώβριος) αλλά και η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου), έχουν ως στόχο να υπενθυμίσουν σε κάθε άτομο την ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Η προσπάθεια όμως προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται να είναι έντονη και συνεχής. Ο προληπτικός έλεγχος και συνεπώς η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, ως μίας πολυπαραγοντικής ασθένειας, αυξάνει της πιθανότητες αποτελεσματικής θεραπείας και ίασης.

Η Europa Donna Κύπρου πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Προγράμματος Πληθυσμιακού Μαστογραφικού Ελέγχου, το 2003. Μέσω του προγράμματος αυτού, όλες οι γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών δικαιούνται σε δωρεάν μαστογραφία κάθε δύο έτη. Μετά από αίτημα της Europa Donna Κύπρου, το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά, έτσι, ο Υπουργός Υγείας, ανακοίνωσε πρόσφατα την επέκταση του ορίου ηλικίας του Προγράμματος, από τα 45-69 έτη. Η υλοποίηση της επέκτασης αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Επίσης, πρόσφατα, η ΟΠΑΠ Κύπρου ανακοίνωσε τη δωρεά 4 υπερσύγχρονων ψηφιακών μαστογράφων, αξίας πέραν του €1.000.000, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Προγράμματος. Μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία και επιχορήγηση από το διαχρονικό συνεργάτη μας. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να εκφράσω τις θερμότατες ευχαριστίες μας στο Υπουργείο Υγείας και στην ΟΠΑΠ Κύπρου για τη μεγάλη συμβολή τους στο Πρόγραμμα.

Επιπλέον, η συνεχής έρευνα και η ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας συντείνουν στην ολοένα και πιο αποτελεσματική θεραπεία της νόσου. Δύο εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες που πάντοτε τονίζουμε και διεκδικούμε σε σχέση με την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την περίθαλψη, είναι η εξειδίκευση της επιστημονικής κοινότητας καθώς και οι ίσες ευκαιρίες πρόσβασης όλων των ασθενών σε αυτά.

-Μιλήστε μας για τις υπηρεσίες και τα προγράμματα που προσφέρετε

-Μέσω στοχευμένων προγραμμάτων που προσφέρει, η Europa Donna Κύπρου συμβάλλει ουσιαστικά στη σωστή ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Επίσης, δραστηριοποιείται σε θέματα υποστήριξης των ασθενών, μέσω προγραμμάτων/υπηρεσιών που προσφέρει, καθώς και προώθησης των δικαιωμάτων τους στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν τέσσερα προγράμματα, ενώ έχουμε ήδη ανακοινώσει την ένταξη και πέμπτου προγράμματος στο αμέσως επόμενο διάστημα. Τα προγράμματα προσφέρονται δωρεάν στους ασθενείς και επιχορηγούνται από την ΟΠΑΠ Κύπρου.

Α)  Πρόγραμμα «ΓνωρίΖΩ»: δράσεις για ενημέρωση, διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού (π.χ. ενημερωτικό υλικό, διαλέξεις, συναντήσεις, επιστημονικές ημερίδες, έρευνες, κ.ά.).

Β) Πρόγραμμα «ΣτηρίΖΩ»: παροχή δωρεάν υπηρεσιών ψυχολογικής στήριξης τόσο προς τους ασθενείς όσο και σε μέλη της οικογένειάς τους.

Γ) Πρόγραμμα «ΦροντίΖΩ»: παροχή δωρεάν εξειδικευμένων υπηρεσιών φυσικοθεραπείας στους ασθενείς, μετά το χειρουργείο.

Δ) Πρόγραμμα «Επιστήθιες Φίλες»: δωρεάν παροχή της πρώτης (μαλακής) πρόσθεσης μετά από μαστεκτομή, δωρεάν παροχή πρόσθεσης εξωτερικής σιλικόνης, καθώς και επιδότηση συγκεκριμένου ποσού για αγορά στηθόδεσμου και περούκας.

Ε) Σύντομα, αναμένεται η λειτουργία και πέμπτου προγράμματος, του Προγράμματος «Διατροφή και Υγεία», το οποίο αφορά στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών διαιτολογίας-διατροφολογίας.

-Πώς η πανδημία έχει επηρεάσει τους ασθενείς με καρκίνο του μαστού;

Μπροστά σε μία δύσκολη και απρόβλεπτη κατάσταση, ήταν φυσιολογικό τα συστήματα υγείας να χρειαστούν χρόνο έτσι ώστε να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, διασφαλίζοντας την ασφαλή πρόσβαση στη θεραπεία και τη διαχείριση της φροντίδας. Καταγράφηκαν σημαντικά προβλήματα, ως αποτέλεσμα αυτής της δύσκολης και απρόβλεπτης κατάστασης, η οποία μεταβαλλόταν συνεχώς. Ενδεικτικά, να αναφέρω την αναστολή αριθμού διαγνωστικών ελέγχων και την ιεράρχηση θεραπειών, με αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των διαγνώσεων, αλλά και προβλήματα σε σχέση με τη μείωση του χρόνου παραμονής των ασθενών στα νοσοκομεία, χωρίς επαφή με τους φροντιστές και τα μέλη της οικογένειάς τους, δημιουργώντας αίσθημα απομόνωσης και εγκατάλειψης. Επιπρόσθετα, η καραντίνα ενίσχυσε δυστυχώς το θέμα της απομόνωσης των ασθενών, κάτι το οποίο είχε άμεσο αντίκτυπο στη ψυχολογία τους. Φαίνεται όμως πως τα πράγματα αρχίζουν πλέον να επανέρχονται σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

 

Σχετικά Άρθρα