ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

M. Παναγιώτου: Μείωση ανθρακικού αποτυπώματος για υπερθέρμανση

13 Ιουλίου 2023, 14:41

images

Το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος εργάζεται στοχευμένα για επίτευξη του στόχου μείωσης του ανθρακικού μας αποτυπώματος, μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης, δράσεις και μέσα από την κατάθεση προτάσεων και εισηγήσεων προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, αναφερόμενη στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση της θερμοκρασίας.

Η κ. Παναγιώτου παρατήρησε πως είμαστε η γενιά που βιώνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και η αύξηση της θερμοκρασίας είναι μία ακόμα απόδειξη για τον αρνητικό αντίκτυπο της ανθρώπινης δραστηριότητας σε βάρος του πλανήτη.

Σημειώνοντας ότι η αύξηση της θερμοκρασίας συνοδεύεται από ακραία καιρικά φαινόμενα με σωρεία συνεπειών στη γεωργία, την ποιότητα των τροφίμων και συνεπώς και στην υγεία, επισημαίνει ότι «το ζήτημα δεν είναι να παρακολουθούμε θεατές ή να επισημαίνουμε απλώς το πρόβλημα».

Πρόσθεσε πως «αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουμε συμμέτοχοι στην μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος και να δρούμε προληπτικά, εκεί και όπου μπορούμε».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «την ίδια στιγμή προωθούμε το αστικό πράσινο, τα αστικά Πάρκα, την αναβάθμιση και προστασία της βιοποικιλότητας και την προστασία των Δασών».

Έφερε ως παραδείγματα την κοινή πρωτοβουλία του Γραφείου της με την Πρώτη Κυρία για μετατροπή του Προεδρικού Μεγάρου σε Κτήριο Μηδενικών Απορριμμάτων στις χωματερές και την κοινή πρωτοβουλία με το Τμήμα Δασών στο Πάρκο Ακαδημίας στο έργο ολιστικής διαχείρισης νερού.

Συμπλήρωσε ότι σε αυτές τις προσπάθειες του Γραφείου της εντάσσεται και η συμμετοχή μας σε επίπεδο διάχυσης και καλών πρακτικών, στο ερευνητικό Έργο «ResAlliance – Landscape resilience knowledge alliance for agriculture and forestry in the Mediterranean basin» («Συμμαχία γνώσης για την ανθεκτικότητα του τοπίου για τη γεωργία και τη δασοπονία στη λεκάνη της Μεσογείου») του Κέντρου Αριστείας στις Επιστήμες Κινδύνου & Αποφάσεων CERIDES του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο εκπροσωπεί την Κύπρο στο έργο αυτό.



 

Σχετικά Άρθρα