ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μ. Δαμιανός: Θανατηφόρα χωρίς φροντίδα η χρόνια νεφρική νόσος

21 Μαρτίου 2024, 07:30

images

Η χρόνια νεφρική νόσος χωρίς την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπογράμμισε χθες ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Δαμιανός.

Σε χθεσινό χαιρετισμό στην «Ημερίδα Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού», η οποία διοργανώθηκε από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Φίλων Νεφροπαθών, σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών Κύπρου, και είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Δαμιανός σημείωσε ότι προβλέπεται ότι η θνητότητα από τη νεφρική νόσο, θα αποτελέσει την πέμπτη κατά σειρά κυριότερη αιτία θανάτου μέχρι το 2040.

Σημειώνεται ότι η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη σπουδαιότητα της υγείας των νεφρών και τη Χρόνια Νεφρική Νόσο.

Η μεταμόσχευση νεφρού εξακολουθεί να αποτελεί το κατ’ εξοχήν θεραπευτικό μέσο κατά του τελικού σταδίου χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από το 1986 που έγινε η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού στην Κύπρο μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στον τόπο.

Ανέφερε ενδεικτικά τη σύσταση του Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, το λογισμικό σύστημα για την κατανομή οργάνων από μεταθανάτιους δότες και τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Δυνητικών Μεταθανάτιων Δοτών.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού για το 2024 είναι: «Υγεία των νεφρών για όλους: Προώθηση της ισότητας πρόσβασης στη φροντίδα και τη βέλτιστη φαρμακευτική πρακτική».

Ο κ. Δαμιανός τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας είναι σε συνεχή εγρήγορση για την υιοθέτηση και πρακτική εφαρμογή των απαιτούμενων πολιτικών πρόληψης και θεραπείας, ώστε ισότιμα όλοι οι ασθενείς με Χρόνια Νεφρική Νόσο να έχουν πρόσβαση στην κατάλληλη περίθαλψη και θεραπεία.

«Στόχος μας είναι η διαφάνεια στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, η προαγωγή της ισότητας στις ευκαιρίες για μεταμόσχευση και η βέλτιστη κατανομή των σπάνιων μοσχευμάτων για τη μέγιστη βιωσιμότητα μακροπρόθεσμα», σημείωσε.

Γ.Χ.

Σχετικά Άρθρα