ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λύσεις για ασφάλεια κτιρίων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών

21 Δεκεμβρίου 2023, 12:40

images

Λύσεις για την ασφάλεια των κτιρίων σε περίπτωση φυσικών καταστροφών θα προσφέρει το Ερευνητικό Κέντρο που θα δημιουργηθεί μέσω του ερευνητικού έργου ISTOS, το οποίο συντονίζει το Frederick Research Center (FRC).

Το έργο υλοποιείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Συντονιστής του έργου και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Frederick Δρ. Πέτρος Χρίστου ανέφερε ότι «μέσω του ISTOS επιτεύχθηκε η δημιουργία μιας διακρατικής επιστημονικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου για την κατανόηση των φυσικών καταστροφών, την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων με σκοπό τη μείωση των συνεπειών τους για τις πληγείσες κοινότητες»,

Tsunami Ready η Λάρνακα

Στο πλαίσιο του έργου ISTOS, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020, υλοποιήθηκαν διάφορες δράσεις με στόχο την ενίσχυση της επιστημονικής κατανόησης στον τομέα των φυσικών καταστροφών.

Μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες ήταν η συνεργασία με την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή NEAMTWS, καθώς και η συμμετοχή στο έργο CoastWAVE.

Το συγκεκριμένο έργο, αναλύει τις επιπτώσεις των τσουνάμι και επιδιώκει την αναγνώριση της παραθαλάσσιας πόλης της Λάρνακας ως μιας Tsunami-Ready κοινότητας, προετοιμασμένης, δηλαδή, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, για το φυσικό φαινόμενο του τσουνάμι, μέσω στρατηγικών ευαισθητοποίησης, δημιουργίας σχετικών υποδομών, κατάρτισης σχεδίων δράσης και ετοιμότητας με στόχο την ελαχιστοποίηση της απώλειας ζωών.

Για την υλοποίηση του έργου συνεργάζονται το Frederick Research Center (συντονιστής), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με την ερευνητική μονάδα SDGEE (Ελλάδα), και το Πανεπιστήμιο Νάπολης Federico II (UNINA) με το Kέντρο Mελετών PLIVINS-LUPT (Ιταλία).

 

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα