ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λαύρος ο ΥΠΟΙΚ για τη σύσταση ινστιτούτου για τον καρκίνο

24 Μαΐου 2024, 12:43

images

Έντονα αντέδρασε ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κερανός με αφορμή τη διαρροή στον Τύπο, αλληλογραφίας μεταξύ του ιδίου και του Υπουργού Υγείας Μιχ. Δαμιανού  σε σχέση με την ίδρυση Ινστιτούτου για τον καρκίνο και των ισχυρισμών που προβάλλονται σε σχετικό δημοσίευμα ότι το ΥΠΟΙΚ δεν επιθυμεί τη  σύσταση ενός τέτοιου ισντιτούτου.

«Λυπάμαι, γιατί το δημοσίευμα είναι παραπλανητικό», υποστήριξε ο ΥΠΟΙΚ.

«Ουδέποτε δήλωσα ότι δεν χρειάζεται η δημιουργία Ινστιτούτου για την αντιμετώπιση του καρκίνου», παρατήρησε και σημείωσε:

«Στον προυπολογισμό του 2024 έχει προβλεφθεί  €1 εκατ. για τη σύσταση του ινστιτούτου».

«Νομίζω ότι είναι γνωστές οι διαχρονικές ευαισθησίες και η προσφορά μου προς συνανθρώπους μας που πάσχουν από καρκίνο και ιδιαίτερα για τα παιδιά που πάσχουν από την ασθένεια αυτή», πρόσθεσε .

«Είναι τουλάχιστον ατυχές να γίνονται τέτοιες αναφορές», είπε ο ΥΠΟΙΚ και εξήγησε γιατί θα πρέπει το ινστιτούτο να μπει κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Υγείας και όχι να αποτελέσει ακόμη μία αυτόνομη υπηρεσία.

«Το Υπ. Υγείας το οποίο είναι ένα επιτελικό γραφείο,  υπό την έννοια ότι του έχουν αφαιρεθεί οι αρμοδιότητες των γενικών νοσοκομείων των ασθενοφόρων και άλλων υπηρεσιών, παρακολουθεί και συντονίζει πλέον την κρατική πολιτική για την υγεία, ώστε με αυτόν τον τρόπο να αποφεύγεται η σπατάλη πόρων», επεσήμανε.

Σε ερώτηση κατά πόσο εγείρεται θεσμικό θέμα από τη διαρροή εμπιστευτικής  αλληλογραφίας μεταξύ δύο υπουργών και ότι το σχετικό δημοσίευμα είναι εξ αφορμής της επιστολής τους προς σε ένα άλλο μέλος του Υπουργικού,  ο κ. Κεραυνός περιορίστηκε για ευνόητους λόγους να πει:

«Αυτό το οποίο θέλω να πω είναι ότι δεν θα ήθελα να συζητήσω τους λόγους γιατί προέκυψε αυτό το θέμα. Μέσα στην επιστολή που έχει διαρρεύσει δεν γίνεται πουθενά αναφορά ότι ο ΥΠΟΙΚ δεν επιθυμεί την ίδρυση ινστιτούτου Μέχρις εδώ».

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα, ο Μ. Κεραυνός είπε ότι το ΥΠΟΙΚ είναι  διατεθειμένο να διαθέσει, «όσα άλλα χρήματα χρειαστεί για να ιδρυθεί ένας σωστός οργανισμός που να εφαρμόζει μία εθνική κεντρική πολιτική για την αντιμετώπιση του καρκίνου».

Απαντώντας σε άλλο ερώτημα, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι όλα τα ιδρύματα που αφορούν στην υγεία, επιτελούν εξαιρετική δουλειά, όπως είναι το Ογκολογικό Κέντρο της Τρ. Κύπρου, το Γερμανικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γενετικής καθώς και άλλοι παρόμοιοι φορείς.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν πρέπει να συνεχίσει «αυτός ο διάσπαρτος αριθμός φορέων που ενδεχομένως να μην υπάρχει και μεταξύ τους συντονισμός και δεν έχουν και το αναμενόμενο αποτέλεσμα που πρέπει να επιδιώκουν»..

Του Λεύκου Χρίστου

Σχετικά Άρθρα