ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λάρνακα: Ζητά εκμίσθωση γης για ιατρική πανεπιστημιακή σχολή

13 September 2023, 12:22

images

Εκμίσθωση κρατικής γης για στέγαση Πανεπιστημιακής Σχολής ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών ο Δήμος Λάρνακας, αφού όπως εξηγείται σε επιστολή του Δημάρχου Ανδρέα Βύρα, υπάρχει ενδιαφέρον για δύο Ιατρικές Σχολές του Λιβάνου και του Ηνωμένου Βασιλείου.  

Στην επιστολή του προς τον Μάκη Κεραυνό, ο Δήμαρχος αναφέρει πως «ο Δήμος Λάρνακας ζητάει την εκμίσθωση κρατικής γης με δικαίωμα υπεκμίσθωσής της, με χαμηλό ετήσιο μισθίο. Σκοπός της εκμίσθωσης κρατικής γης προς το Δήμο Λάρνακας είναι η στέγαση  Ιατρικής Πανεπιστημιακής Σχολής, για την οποία ο Δήμος θα προβεί σε προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος» αναφέρει.

Συγκεκριμένα, προστίθεται «έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους δύο Ιατρικές Σχολές, από το Λίβανο και το Ηνωμένο Βασίλειο, για δημιουργία Ιατρικής Πανεπιστημιακής Σχολής στον συγκεκριμένο χώρο. Το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου του Balamand του Λιβάνου, που είναι το δεύτερο σε γενική κατάταξη ανάμεσα στα Πανεπιστήμια του Λιβάνου, είναι ιδιαίτερα έντονο  και αναμένει την επίσημη προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το Δήμο, για να προχωρήσει με τα επόμενα διαβήματα».

Στην επιστολή του ο κ. Βύρας σημειώνει πως «η δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής με ικανοποιητικό αριθμό φοιτητών, με έδρα την πόλη θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη Λάρνακα και την Κύπρο και θα επιτρέψει τη δημιουργία συνεργιών μεταξύ της Σχολής και των τοπικών επιχειρήσεων και κρατικών φορέων. Ταυτόχρονα αναμένεται να αποτελέσει φυτώριο νέων, λαμπρών επιστημόνων που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής στην επαρχία Λάρνακας».

Ως προτεινόμενη περιοχή ο Δήμαρχος Λάρνακας, αναφέρει το χώρο όπου εδράζεται η Κυπριακή Εταιρεία Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ), προσθέτοντας πως "το κτίριο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και  είναι άρτια συντηρημένο. Με ελάχιστο κόστος ανακαίνισης και προσθηκομετατροπών το κτίριο μπορεί άμεσα να διαμορφωθεί και να καλύψει τις ανάγκες για τη στέγαση Πανεπιστημιακής Σχολής στην επαρχία Λάρνακας».

Σύμφωνα με το σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής στην οποία βρίσκεται το κτήριο της ΚΕΤΑΠ, συνεχίζει η επιστολή του Δημάρχου "η δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής αποτελεί μία από τις προτεινόμενες αναπτύξεις καθότι θα προσδώσει νέα πνοή, οικονομική αλλά και κοινωνική τόσο στην περιοχή αλλά και στην ίδια την επαρχία Λάρνακας γενικότερα».

Ο Ανδρέας Βύρας απευθύνει έκκληση προς τον Υπουργό Οικονομικών «όπως ακολουθηθούν οι ίδιες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και στις περιπτώσεις του Δήμου Πάφου και του Δήμου Αγίας Νάπας, στους οποίους έχει παραχωρηθεί κρατική γη για ανέγερση και στέγαση Πανεπιστημιακής Σχολής».

Ταυτόχρονα ζητεί όπως «διευθετηθεί το συντομότερο δυνατό συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου Λάρνακας με το Υπουργείο Οικονομικών για συζήτηση του συγκεκριμένου αιτήματος του Δήμου».

Σχετικά Άρθρα