ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κύπριοι: Δεν έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον η σπατάλη τροφίμων

05 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Διπλασιάστηκε το ποσοστό των Κυπρίων που θεωρούν ότι δεν είναι σημαντική η μείωση απορριμμάτων φαγητού για την προστασία του περιβάλλοντος, σύμφωνα με τη 10η διαδικτυακή έρευνα για την σπατάλη τροφίμων.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου LIFE – FOODPRINT “Awareness – raising campaign to prevent and manage food waste among consumers, the food and hospitality industries” («Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και τη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων μεταξύ των καταναλωτών, των βιομηχανιών τροφίμων και φιλοξενίας») και είχε ως σκοπό την ανάλυση των απόψεων του κοινού σχετικά με τις στρατηγικές μείωσης των αποβλήτων τροφίμων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την περίοδο 30/09/2022 - 03/10/2022. Συγκεκριμένα, οι ερωτήσεις του συγκεκριμένου ερωτηματολογίου αφορούσαν στο κατά πόσο οι καταναλωτές συνδέουν τη μείωση σπατάλης τροφίμων με την προστασία του περιβάλλοντος και αν υπάρχει η αντίληψη του πραγματικού μεγέθους του προβλήματος της σπατάλης τροφίμων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το ποσοστό των συμμετεχόντων που υποστηρίζουν ότι δεν είναι σημαντική ή όχι και τόσο σημαντική η μείωση απορριμμάτων φαγητού για την προστασία του περιβάλλοντος έχει αυξηθεί και ισοδυναμεί στο 21% το 2022, σχεδόν διπλάσιο από το 2021 που ήταν στο 12%.

Στην αντίθετη άποψη, το 70% των συμμετεχόντων θεωρούν πολύ ή αρκετά σημαντική τη μείωση απορριμμάτων φαγητού για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του 2021 ήταν 78%. 

Όπως αναφέρει η έρευνα, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα του 2021 και 2022 υπάρχει μία επιδείνωση στις απόψεις του κοινού στο κατά πόσο θεωρούν σημαντική τη μείωση των απορριμμάτων φαγητού για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Ως εκ τούτου, η απόρριψη τροφίμων και η ζημιά που προκαλείται στο περιβάλλον όπως έχει διαφανεί, δεν είναι ευρέως κατανοητή και δεν λειτουργεί ως σημαντικό κίνητρο για τη μείωση σπατάλης τροφίμων.

Σημειώνεται ότι με βάση μελέτη του FAO του 2013 του ΟΗΕ, η σπατάλη τροφίμων ευθύνεται για το 7% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Τα τρόφιμα έχουν περιβαλλοντικό αποτύπωμα όχι μόνο όταν βιοδιασπώνται σε χώρους υγειονομικής ταφής αλλά σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Στην πραγματικότητα, ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός αντίκτυπος των τροφίμων συμβαίνει στο στάδιο της παραγωγής τροφίμων. Ως εκ τούτου, η πρόληψη της σπατάλης τροφίμων γίνεται σημαντική σε όλα τα στάδια της τροφικής αλυσίδας.

Θεωρούν ότι έχουν πιο λίγα απόβλητα από το μέσο κυπριακό νοικοκυριό

Η έρευνα ανέδειξε επίσης ότι οι περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν ότι σπαταλούν πιο λίγα τρόφιμα από ότι το μέσο Κυπριακό νοικοκυριό, γεγονός που υποδεικνύει την υποτίμηση του προβλήματος και περιορίζει τα κίνητρα για την επίλυσή του.

Συγκεκριμένα, συγκριτικά με το 2021, το 2022 σημαντικά περισσότεροι συμμετέχοντες θεωρούν ότι τα απόβλητα τροφίμων τους είναι λιγότερα από το μέσο Κυπριακό νοικοκυριό, με 64.5% το 2022 και 42,7% το 2021.

Επίσης πολύ λιγότεροι θεωρούν ότι το ποσοστό των αποβλήτων τροφίμων τους είναι ίδιο με το μέσο νοικοκυριό (27,8% το 2022 και 50,5% το 2021) ενώ αυτοί που θεωρούν ότι είναι μεγαλύτερο κυμαίνεται στο ίδιο επίπεδο μεταξύ των δύο ερευνών (7-8%).

Σύνδεση σπατάλης με επίδραση στο περιβάλλον

Μία άλλη ερώτηση που τέθηκε είναι κατά πόσο οι καταναλωτές συνδέουν τη σπατάλη τροφίμων και την επίδραση τους στο περιβάλλον με την πρακτική του να αγοράζουν περισσότερες από τις αναγκαίες ποσότητες.

Συμπερασματικά, περίπου οι μισοί συμμετέχοντες 43,5% δηλώνουν ότι δεν αγοράζουν επιπλέον ποσότητες, παρά το γεγονός ότι έχουμε ψηλά ποσοστά αποβλήτων τροφίμων στην Κύπρο, γεγονός που πρέπει να συνδέεται και με την υποτίμηση του προβλήματος από το κοινό.

«Συνολικά λοιπόν συνάγεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων δεν πιστεύει ότι αγοράζει περισσότερα τρόφιμα από όσα χρειάζεται, ενώ οι μισοί από αυτούς που πιστεύουν ότι αγοράζουν περισσότερα, δεν το συνδέουν με την σπατάλη τροφίμων. Και τα δύο αυτά αποτελέσματα αποτελούν πρόβλημα για την προσπάθεια μείωσης της σπατάλης τροφίμων», αναφέρει η έρευνα.

Προστίθεται ότι από προηγούμενες έρευνες ήταν εμφανές ότι ο Κύπριος καταναλωτής έχει συνηθίσει να αγοράζει περισσότερα από ότι χρειάζεται και να διατηρεί αποθέματα τροφίμων στο σπίτι.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα