ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κρίσιμος ο ρόλος πανεπιστημίων για πρόληψη έμφυλης βίας

24 Ιανουαρίου 2024, 12:46

images

Τη σημασία της συστηματικής ενημέρωσης για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, υπογράμμισε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, σε εισαγωγική της παρέμβαση στο διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο «Δημιουργία και εφαρμογή πολιτικών για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στον ακαδημαϊκό χώρο».

Το σεμινάριο συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων και την ομάδα της Yellow Window, με έδρα στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, έγινε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου UniSAFE με εκπαιδεύτριες τις εμπειρογνώμονες Παναγιώτα Πολυκάρπου και Βάσια Μαδέση.

Στόχος του Προγράμματος είναι μέσω της εφαρμοσμένης γνώσης οι συμμετέχoυσες να αναπτύξουν ικανότητες κατανόησης των εννοιών που σχετίζονται με την έμφυλη βία και των επιπτώσεών της στην ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς και να αξιοποιήσουν εργαλεία ή να δημιουργηθούν νέα που θα φέρουν στην ορατότητα το φαινόμενο της έμφυλης βίας, στον ερευνητικό και ευρύτερο ακαδημαϊκό χώρο, ώστε να αντιμετωπιστεί ριζικά.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκε το εργαλείο 7 Ps (Prevalence, Prevention, Protection, Prosecution, Provision of services, Partnerships and Policies) το οποίο προωθεί μια ολιστική προσέγγιση αντιμετώπισης της έμφυλης βίας σε ερευνητικά κέντρα και ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Τζόζη Χριστοδούλου, στην εισαγωγική της παρέμβαση, υπογράμμισε τη σημασία της συστηματικής ενημέρωσης για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, τονίζοντας πως τα Πανεπιστήμια διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη του φαινομένου.

Ανέφερε πως το σεμινάριο υπενθυμίζει πως η έμφυλη βία δεν είναι θέμα τοπικό ή εθνικό αλλά θέμα που αφορά το παγκόσμιο και μέσα από συστηματική ενημέρωση, στοχευμένες δράσεις και συνεργασίες μπορούμε να εργαστούμε προς την καταπολέμηση της.

Καταληκτικά, εξέφρασε στις συμμετέχουσες την πρόθεση του Γραφείου της να παρέχει την οποιαδήποτε υποστήριξη της ζητηθεί, στo πλαίσιo των αρμοδιοτήτων της.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Φρέντερικ, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου και του Πανεπιστημίου Λεμεσού.

Σχετικά Άρθρα