ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κρίνονται τα νέα μέτρα το επόμενο πενθήμερο

30 Δεκεμβρίου 2021, 07:24

images

Την ερχόμενη Τρίτη, 4 Ιανουαρίου, θα επαναξιολογηθεί η πορεία της επιδημιολογικής εικόνας, αναλόγως και της εξέλιξης των επιδημιολογικών δεκτών, ώστε να διαφανεί και το κατά πόσο θα αποβούν αποτελεσματικά τα μέτρα που αποφασίσθηκαν κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα, καταδεικνύουν το πισωγύρισμα σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Κύπρο, το οποίο αποτυπώνεται και στον αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις μέρες, με αποκορύφωμα τη χθεσινή καταγραφή πέραν των 3 χιλ. νέων κρουσμάτων και πέντε θανάτων.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του κ. Χατζηπαντέλα ότι «το ποσοστό θετικότητας διαμορφώνεται πέραν του 2,5% και συγκεκριμένα τις τρεις τελευταίες ημέρες, καταγράφηκαν 7,168 θετικά περιστατικά εντός της κοινότητας».

Ανησυχίες για περαιτέρω εξάπλωση της Όμικρον

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε ότι η παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται πλέον στην κοινότητα, προειδοποιώντας ότι «αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω την επιδημιολογική μας εικόνα».

Τα αυξημένα κρούσματα προκαλούν έντονες ανησυχίες ειδικότερα σε ότι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης των ασθενών στις μονάδες εντατικής και αυξημένης φροντίδας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει έμφραγμα στα νοσηλευτήρια.

Για επικείμενη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, έχουν ήδη προειδοποιήσει και επιδημιολόγοι, αξιολογώντας τα δεδομένα, στη βάση και των εξελίξεων που καταγράφονται σε χώρες του εξωτερικού, στις οποίες έχει επικρατήσει η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Όπως δήλωσε στη StockWatch η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, «είναι θέμα 5-7 ημερών να επέλθει επιβάρυνση στα νοσηλευτήρια».

Στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονταν χθες 174 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 84 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ.

Οι περιορισμοί με ισχύ από 30 Δεκεμβρίου

Τα νέα μέτρα θέτουν στο επίκεντρο τους χώρους ειδικότερα ενόψει της παραμονής πρωτοχρονιάς.

Ο κ. Χατζηπαντέλας σημείωσε χθες πως με βάση τα στοιχεία διαφαίνεται πως «αρκετοί συμπολίτες μας δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ δεκάδες υποστατικά και επιχειρήσεις διασκέδασης δεν ακολουθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένοι χώροι να παρουσιάζουν αυξημένο συνωστισμό».

Με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις, από τις 30 Δεκεμβρίου 2021, η είσοδος σε κέντρα διασκέδασης, μουσικοχορευτικά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, γάμους, βαπτίσεις θα επιτρέπεται μόνο με την επιπλέον προσκόμιση αρνητικής εξέτασης Rapid test 24 ωρών. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο στα εμβολιασμένα άτομα, ενώ εξαιρούνται οι πολίτες που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

Επίσης, από τις 30 Δεκεμβρίου 2021, καθορίζεται ανώτατο όριο 300 ατόμων για χώρους εστίασης, κέντρα διασκέδασης και μουσικοχορευτικά κέντρα τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων και του μέγιστου αριθμού ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο που είναι σε ισχύ. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι καθήμενοι ενώ απαγορεύεται ο χορός. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου 2022 σε ότι αφορά γάμους και βαπτίσεις.

Από τις 30 Δεκεμβρίου 2021, όπως η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα καθοριστεί στο 50% της χωρητικότητας των γηπέδων, με υποχρεωτική τη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου, ενώ απαγορεύονται όλα τα επισκεπτήρια σε κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια και κλειστές δομές, εκτός εάν δοθεί έγκριση από τη διεύθυνση μετά από προσκόμιση αρνητικής εξέτασης PCR μέχρι 24 ωρών για επείγουσες και εξαιρετικές περιπτώσεις. Για επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία ασθενών και συνοδών, απαιτείται η προσκόμιση αρνητικής εξέτασης Rapid test διάρκειας 24 ωρών. Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

Ακόμα, από 30 Δεκεμβρίου 2021, αλλάζει το πρωτόκολλο διαχείρισης κρουσμάτων COVID-19 και στενών επαφών για τους επαγγελματίες υγείας που δεν έχουν λάβει καμία δόση εμβολίου, ή έλαβαν τις δύο δόσεις για διδοσικά εμβόλια ή μία δόση για μονοδοσικό εμβόλιο και έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών χωρίς να λάβουν την ενισχυτική/3η δόση. Οι στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος, θα υποβάλλονται την 5η ημέρα σε PCR και την 6η ημέρα σε Rapid test με αρνητικό αποτέλεσμα μετά την επαφή τους με κρούσμα για να αποδεσμευτούν από τον περιορισμό. Τα θετικά περιστατικά κορωνοϊού δικαιούνται να υποβάλλονται την 6η και 7η ημέρα σε Rapid test και εάν είναι αρνητικό το αποτέλεσμα να αποδεσμεύονται την 8η ημέρα, νοουμένου ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα για περίοδο 48 ωρών. Η απόφαση αφορά ιατρούς, νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό.

Περιορισμοί με ισχύ από αρχές Ιανουαρίου

Σε δεύτερο στάδιο, από τις 3 Ιανουαρίου 2022, αυξάνεται το ποσοστό τηλεργασίας στο 40% του προσωπικού κάθε εταιρείας ή οργανισμού του τομέα παροχής υπηρεσιών. Το ποσοστό συμπεριλαμβάνει άτομα τα οποία λόγω νόσησης ή δήλωσης ως στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα τίθενται σε αυτοπεριορισμό και εργάζονται από το σπίτι και άτομα που έκαναν χρήση της άδειας ανάπαυσης τους. Για το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να δοθούν σήμερα διευκρινίσεις για τις ουσιώδεις υπηρεσίες που θα εξαιρεθούν.

Παράλληλα, από την 4η Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2022, όσοι επιβάτες αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να έχουν προχωρήσει στη διενέργεια εργαστηριακής εξέτασης PCR 48 ώρες προ της αναχώρησης τους. Υπενθυμίζεται πως κατά την άφιξη όλοι οι επιβάτες ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR και το κόστος θα επιβαρύνει τον επιβάτη.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνέστησε στους πολίτες να χρησιμοποιούν διπλή χειρουργική μάσκα ή μάσκα υψηλής προστασίας. (πχ τύπου ΚN95 ή τύπου FFP2), να αποφεύγουν τη χρήση υφασμάτινης προστατευτικής μάσκας προσώπου, υπενθυμίζοντας πως η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς είναι υποχρεωτική.

Συστήνεται επίσης, η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση και οι διαδικτυακές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τον κ. Χατζηπαντέλα να επισημαίνει ωστόσο, ότι «η άποψη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής είναι ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά».

Ανάγκη για επιπλέον μονάδες rapid test

Η μείωση της διάρκειας ισχύος των rapid test σε 24 ώρες, φαίνεται να προκαλεί ανάγκες για περαιτέρω μονάδες δειγματοληψίας.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Χατζηπαντέλας ανέφερε χθες ότι θα γίνει προσπάθεια αύξησης των μονάδων.

Της Μαρίας Χαμπή

Σχετικά Άρθρα