ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

KPMG: €20 εκατ. χαμένα φορολογικά έσοδα από παράνομα τσιγάρα

03 Ιουλίου 2023, 11:44

images

Στα €20 εκατ. ανέρχονται τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία στην Κύπρο το 2022 εξαιτίας της κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων, παρά τη μείωση κατανάλωσης τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας ανεξάρτητης έκθεσης της KPMG που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όσον αφορά την Κύπρο, καταναλώθηκαν συνολικά 120 εκατομμύρια παράνομα τσιγάρα το 2022, με την παράνομη αγορά να αντιστοιχεί στο 12,8% της συνολικής κατανάλωσης.

Επίσης, η ροή κατανάλωσης παράνομων τσιγάρων από τις περιοχές όπου δεν βρίσκονται υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάζει αύξηση. 

Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αντικατέστησε την Ελλάδα ως ο κύριος προορισμός εκροών παράνομων τσιγάρων από την Κύπρο το 2022, αντιπροσωπεύοντας το 70% του συνόλου εκροών από τη χώρα.

Ο γενικός διευθυντής της Philip Morris Cyprus, Σταύρος Δρακουλαράκος, αναφέρει ότι «είναι αναγκαίο να υπάρχει αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα στην πολιτεία και τις επιχειρήσεις για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων. Πρέπει να επανεκτιμηθούν οι αιτίες που συμβάλλουν στην ετήσια αύξηση του λαθρεμπορίου στην Ευρώπη και να εξεταστούν, παράλληλα, τολμηρές προσεγγίσεις που μπορούν να βοηθήσουν εκατομμύρια ανθρώπους να αφήσουν πίσω τους το τσιγάρο». 

Συμπληρώνει ότι «η παράνομη αγορά τσιγάρων συνεχίζει να στερεί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σημαντικά φορολογικά έσοδα, ενώ διαβρώνει τις πολιτικές ελέγχου της χρήσης καπνικών προϊόντων».

Σε ανησυχητικά επίπεδα τα λαθραία τσιγάρα στην ΕΕ

Η ετήσια Έκθεση της KPMG για το 2022 σχετικά με την παράνομη κατανάλωση τσιγάρων στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, την Ελβετία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, αποκαλύπτει ότι μόνο στην ΕΕ καταναλώθηκαν 35,8 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα, με συνέπεια απώλεια φορολογικών εσόδων για τις κυβερνήσεις, ύψους περίπου €11,3 δισ - 8,5% περισσότερα από ότι το 2021.

Προστίθεται ότι η ανάπτυξη της παράνομης αγοράς στην ΕΕ οφείλεται εν μέρει στη συνεχιζόμενη αύξηση της κατανάλωσης παραποιημένων τσιγάρων, η οποία έχει φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ακόμη, η συντριπτική πλειονότητα των καπνικών απομιμήσεων (61,5%) καταναλώθηκε στη Γαλλία.

Παρά τη συνολική αύξηση της παράνομης κατανάλωσης, η μελέτη της KPMG σημειώνει ότι η πλειονότητα των μελών της ΕΕ - 21 από τις 27 χώρες - παρουσίασε σταθερή ή καθοδική μείωση του μεριδίου της παράνομης κατανάλωσης τσιγάρων το 2022.

Εξαιρουμένης της Γαλλίας, η συνολική παράνομη κατανάλωση στις υπόλοιπες αγορές της μελέτης μειώθηκε κατά 7,5%, κυρίως λόγω των μειώσεων στην Ελλάδα, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία.

Ειδικότερα, σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία, η παράνομη κατανάλωση έφτασε στο χαμηλότερο ποσοστό από τότε που η KPMG άρχισε να δημοσιεύει τις ετήσιες μελέτες της. 

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα