ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κλειδώνει η ενισχυτική δόση για τους άνω των 50

04 Νοεμβρίου 2021, 07:47

images

Εξελίξεις αναμένονται σήμερα στο πεδίο της πανδημίας καθώς ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, καταθέτει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εισήγηση για περαιτέρω μείωση του ηλικιακού ορίου χορήγησης της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, καθώς και πρόταση για παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων.

Η αύξηση που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων κτύπησε καμπανάκι τόσο στο υπουργείο Υγείας, όσο και ανάμεσα στα μέλη της επιστημονικής επιδημιολογικής ομάδας, τα οποία έχουν αποστείλει συγκλίνουσα απάντηση στην ερώτηση που τους υπεβλήθει ηλεκτρονικά εκ μέρους του υπουργού Υγείας, σε ότι αφορά τη μείωση του ηλικιακού ορίου χορήγησης ενισχυτικής δόσης σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, νοουμένου ότι έχει παρέλθει περίοδος έξι μηνών από τη δεύτερη δόση.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εισηγήσεις του υπουργού, δέκτες ενισχυτικής δόσης θα είναι και τα άτομα με σοβαρή παχυσαρκία, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Σε ότι αφορά τη νέα παράταση των υφιστάμενων μέτρων (Safe Pass, χρήση μάσκας, αποστάσεις δύο μέτρων), σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει διάρκεια μέχρι τη 2η Δεκεμβρίου.

Αποφάσεις στη βάση δεδομένων, με προσοχή

Σε χθεσινή του ανάρτηση στο Twitter, ο επικεφαλής της συμβουλευτικής ομάδας Κωνσταντίνος Τσιούτης, επεσήμανε ότι η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στο 66% και όχι κοντά στο θεωρητικό όριο της ανοσίας της αγέλης.

Παραθέτοντας στοιχεία, ο κ. Τσιούτης σημείωσε ότι η εμβολιαστική κάλυψη ενηλίκων βρίσκεται στο 82% και πως σε χώρους κοινωνικής συνάθροισης 1/5 είναι ανεμβολίαστοι με υποχρεωτικό τεστ, ενώ τα 4/5 δεν περνούν από κάποιο έλεγχο. Σε ότι αφορά τα κρούσματα στα σχολεία, παρατήρησε ότι το ποσοστό θετικότητας είναι τουλάχιστον 10 φορές χαμηλότερο από του γενικού πληθυσμού και ότι η πλειοψηφία των μεταδόσεων είναι από ενδοκοινοτική μετάδοση και όχι (τουλάχιστον ακόμα) από αλυσίδες/επιδημίες.

Ο κ. Τσιούτης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι διανύουμε την πιο μεταβατική περίοδο της πανδημίας και όλοι θέλουμε να βγούμε απ’ αυτήν χωρίς απώλειες.

«Όμως κανείς δεν ξέρει πως και πότε θα γίνει αυτό και όλα τα άλλα είναι υποθέσεις».

Γι’ αυτό σημείωσε, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις αποφάσεις μας, προσήλωση στα μέτρα που ξέρουμε ότι λειτουργούν, στενή παρακολούθηση και ανάλυση των δεδομένων, μέτρα και αποφάσεις βάσει των δεδομένων, διαφάνεια, ειλικρίνεια και ομοιογένεια στις δηλώσεις και να μην φοβόμαστε να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται για λειτουργική και ασφαλή καθημερινότητα.

Καμπανάκι για νέα διασπορά του ιού 

Ο πνευμονολόγος Δρ Χάρης Αρμεύτης, σε δηλώσεις στη StockWatch, εξέφρασε ανησυχία λόγω της αύξησης των ημερήσιων κρουσμάτων υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «η εμβολιαστική κάλυψη δεν μας επιτρέπει να νιώθουμε ασφαλής, διότι με διπλές δόσεις είμαστε μόνο στο 66% του πληθυσμού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ECDC».

«Άρα», υπέδειξε, «έχουμε ένα 30% του πληθυσμού που είναι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι σε μια νέα έξαρση της πανδημίας θα αποτελέσουν το επόμενο κύμα πανδημίας οι οποίοι θα επηρεάσουν και τους εμβολιασμένους».

Σχετικά με τη μετάλλαξη Δέλτα+, είπε ότι οι ενδείξεις είναι κατά 10% έως 15% πιο μεταδοτική από τη μετάλλαξη Δέλτα και εισηγήθηκε μια μαζική καμπάνια ενημέρωσης προς όλες τις ηλικίες άνω των 12 ετών. 

Ο Δρ Αρμεύτης, προειδοποίησε ότι ενδεχομένως να έχουμε νέο κύμα μετάδοσης του κορωνοϊού με αποτέλεσμα να πρέπει να επιβληθεί νέο lockdown εάν προκύψει πρόβλημα στη διαχείριση των νοσηλευτηρίων.

«Υπάρχουν 600.000 δόσεις εμβολίων γι’ αυτό θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειες μας να πεισθεί ο κόσμος, όχι με δώρα αλλά με έξυπνο τρόπο, να εμβολιασθεί ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα», είπε.

Εν αναμονή απόφασης ΕΜΑ για εμβολιασμό παιδιών 

Η Λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, Ζωή Δωροθέα Πανά, μιλώντας στη StockWatch, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό παιδιών από 5 έως 11 ετών, σημειώνοντας ότι ο φάκελος «βρίσκεται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Φαρμάκων για αξιολόγηση».

Πρόσθεσε ότι «τα εμβόλια τύπου mRNA έχουν αποτελεσματικότητα που αγγίζει το 90,7% και είναι ασφαλή με μια δόση που αποτελεί το 1/3 της δόσης που χορηγείται στα παιδιά 12 χρόνων και άνω, γι’ αυτό θα πρέπει να αναμένεται η απόφαση του ΕΜΑ για παιδιά 5 έως 11 χρόνων».   

Τόνισε ότι «αυτό που επείγει να γίνει τώρα είναι να προφυλαχθούν τα παιδιά δια μέσου του εμβολιασμού των ατόμων που βρίσκονται κοντά τους».

Πάντως σε χθεσινές του δημόσιες δηλώσεις, ο υπουργός Υγείας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξεταστεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για άτομα σε συγκεκριμένες ειδικότητες όπως γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς.

Χθες από 49,068 διαγνώσεις εντοπίστηκαν 188 νέα κρούσματα ενώ το ποσοστό θετικότητας ανήλθε στο 0,38%, ενώ στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ νοσηλεύονται 67 ασθενείς της νόσου COVID-19, εκ των οποίων οι 24 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ. Την προηγούμενη μέρα, καταγράφηκε ένας θάνατος και 249 νέα κρούσματα κορωνοϊού.

Της Ηρώς Ευθυμίου 

Σχετικά Άρθρα