ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κέντρο θεραπείας για ανήλικους με εξαρτήσεις

15 Μαρτίου 2022, 09:46

images

Υπογράφηκε στις 10 Μαρτίου η Σύμβαση χρηματοδότησης για τη  «Λειτουργία Κέντρου Θεραπείας Εσωτερικής Διαμονής για Ανήλικους με Πρόβλημα Χρήσης Ουσιών Εξάρτησης», την οποία η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) ανέθεσε στο Ίδρυμα θεραπευτική κοινότητα «Αγία Σκέπη».

Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση η ΑΑΕΚ, το Κέντρο Θεραπείας Εσωτερικής Διαμονής για Ανήλικους με Πρόβλημα Χρήσης Ουσιών Εξάρτησης παρέχει εντατική θεραπεία σε αγόρια και κορίτσια 13-19 ετών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης ουσιών εξάρτησης σε ένα πλαίσιο εσωτερικής διαμονής.

Συγκεκριμένα το Κέντρο εξυπηρετεί ανήλικους - νεαρούς με προφίλ χρήσης το οποίο απαιτεί εσωτερική θεραπεία, δηλαδή η χρήση, κατάχρηση ή και εξάρτηση είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε να οδηγεί σε δυσλειτουργική συμπεριφορά.

Σημειώνεται ότι οι ανήλικοι-νεαροί που έχουν πρόβλημα χρήσης ουσιών εξάρτησης ενδεχομένως να βρίσκονται υπό τη φροντίδα του Γραφείου Ευημερίας, να παραπέμπονται από την οικογένεια τους, να παραπέμπονται από το Δικαστικό Σύστημα και είναι κατηγορούμενοι στο πλαίσιο του «Περί Θεραπείας Κατηγορουμένων, Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων Προσώπων» Νόμου του 2016, ως έχει τροποποιηθεί.

Όπως αναγράφεται στη σχετική ανακοίνωση, η θεραπεία στο Κέντρο διαρκεί 6-9 μήνες και η θεραπευτική διαδικασία περιλαμβάνει ομαδική θεραπεία, ατομική θεραπεία και οικογενειακή θεραπεία.

Παράλληλα, στο χώρο του Κέντρου οι έφηβοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σχολικά μαθήματα, μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αγγλικά, μουσική, μαγειρική, γυμναστική κ.ά.

Το Κέντρο έχει δυναμικότητα 15 κλινών και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την ΑΑΕΚ.

Όπως επισημαίνεται, «η ΑΑΕΚ πιστεύει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει μια αγαστή συνεργασία με το Ίδρυμα θεραπευτική κοινότητα «Αγία Σκέπη», με στόχο πάντα τη βέλτιστη μεταχείριση ανηλίκων με προβλήματα χρήσης ουσιών εξάρτησης και τη διασφάλιση όλων των απαιτούμενων υποδομών και προγραμμάτων τα οποία καλύπτουν τις πολύπλευρες ανάγκες τους»

Σχετικά Άρθρα