ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κέντρο για θύματα έμφυλης βίας επισκέφθηκε στην Αιθιοπία η Σ. Κυριακίδου

06 Φεβρουαρίου 2024, 20:10

images

Κέντρο φροντίδας γυναικών και κοριτσιών που έπεσαν θύματα έμφυλης βίας στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας που συγχρηματοδοτείται από κράτη μέλη της ΕΕ επισκέφθηκε η Επίτροπος για την Υγεία, Στέλλα Κυριακίδου, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα με αντιπροσωπεία Ευρωπαίων αξιωματούχων, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η κ. Κυριακίδου μίλησε με τις γυναίκες και τα κορίτσια που ζουν στο κέντρο και άκουσε τις ιστορίες και την καθημερινότητά τους, αναφέρεται.

Στην αντιπροσωπεία της «Ομάδας Ευρώπη» (κράτη μέλη, θεσμοί και χρηματοδοτικοί οργανισμοί της ΕΕ για την προώθηση της ανάπτυξης) συμμετέχουν και η Υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Βελγίου, Καρολίν Γκενέζ, και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από εννέα κράτη μέλη.

Η ομάδα των αξιωματούχων συναντήθηκε επίσης με επιστήμονες από το εξειδικευμένο νοσοκομείο Tikur Anbessa και συζήτησε με φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου της χώρας, ενώ επισκέφθηκε ογκολογική μονάδα και το Τμήμα Περίθαλψης Ψυχικής Υγείας.

Η Επίτροπος συμμετείχε επίσης σε τελετή υπογραφής συμφωνιών συνεργασίας των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων της Αφρικής με την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών για μια παναφρικανική αρχιτεκτονική υγειονομικής ασφάλειας.

Οι συμφωνίες αποσκοπούν στην εντατικοποίηση της επιτήρησης και την ενίσχυση των ικανοτήτων για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση επιδημιών.

«Η παγκόσμια υγεία αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής μας, με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας για εκατομμύρια ανθρώπους, την επαναφορά σε ορθή τροχιά των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και την ενίσχυση της υγειονομικής ασφάλειας στην Αφρική, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο», ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

«Η στρατηγική Global Gateway θα αποτελέσει το επενδυτικό μας σκέλος, ώστε να γίνει πραγματικότητα ο στόχος αυτός. Η εταιρική μας σχέση ενισχύει ήδη την ισότητα όσον αφορά τα ιατρικά αντίμετρα, καθώς και την ικανότητα των Αφρικανών εταίρων μας να προλαμβάνουν τις υγειονομικές απειλές και να προετοιμάζονται έναντι αυτών, με βάση την αλληλεγγύη που αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα