ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κενό ασφαλείας στα κολυμβητήρια ΚΟΑ Λεμεσού

10 Μαΐου 2023, 06:00

images

Τεράστιο κενό ασφαλείας παρουσιάζεται στα κολυμβητήρια του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) στη Λεμεσό, με τους εργοδότες να ζητούν από τους προπονητές να εκδώσουν πιστοποιητικό επόπτη ασφαλείας κολυμβητηρίων χωρίς αυτό όμως να εμπίπτει στις αρμοδιότητες τους.

Σε επιστολή που έστειλε ο προπονητής κολύμβησης, Βύρων Μαυρομουστάκης, προς τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας , την υπουργό Παιδείας, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ), την Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης κ.ά., αναφέρει ότι πριν τρία χρόνια ο ΚΟΑ ζήτησε από τους προπονητές κολύμβησης όπως εκδώσουν πιστοποιητικό επόπτη ασφαλείας κολυμβητηρίων. 

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρομουστάκη, η δουλειά του επόπτη ασφαλείας θα έπρεπε να γίνεται από κάποιο επαγγελματία, και ως εκ τούτου οι προπονητές έθεσαν τους προβληματισμούς τους καθώς και τη διαφωνία τους στο να αναλάβουν την ασφάλεια των κολυμβητηρίων.

«Οι εργοδότες μας (Ναυτικοί όμιλοι - Αθλητικό σχολείο), μας παρακάλεσαν όπως προχωρήσουμε με την έκδοση των απαιτούμενων πιστοποιητικών, τα οποία έχουν ισχύ 3 χρόνια και ότι στο διάστημα αυτό θα έκαναν τις ανάλογες ρυθμίσεις, ούτως ώστε να μην ξανα-χρειαστεί στο μέλλον να ασκεί ο προπονητής τα καθήκοντα του επόπτη ασφαλείας κολυμβητηρίων», προσθέτει.  

Οι προπονητές εξέδωσαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, αναλαμβάνοντας και τα καθήκοντα επόπτη ασφαλείας και ακολούθως ο κ. Μαυρομουστάκης στο ενδιάμεσο των τριών χρόνων, προέβη σε πολλές υπενθυμίσεις ότι τα χαρτιά δεν πρόκειται να ξανά εκδοθούν.

«Ρωτούσα για το αν γινόντουσαν οι απαραίτητες ενέργειες για τον απεγκλωβισμό μας από τα επιπλέον αυτά καθήκοντα. Οι απαντήσεις οι οποίες λάμβανα ήταν θα το δούμε, κάνουμε προσπάθειες', 'είμαστε σε καλό δρόμο', 'μην αγχώνεσαι θα βρεθεί η λύση'», είπε.

Ως εκ τούτου, τρία χρόνια μετά «μας ζητούν ξανά να εκδώσουμε τα ίδια χαρτιά, αναλαμβάνοντας φυσικά ξανά τις ευθύνες του επόπτη ασφαλείας», αναφέρει, καθώς «συλλογικά ενημερώσαμε τον ΚΟΑ και τους εργοδότες μας πως δεν πρόκειται να επανεκδώσουμε τα χαρτιά του επόπτη, μαζεύοντας υπογραφές. Εν συνεχεία, ανέλαβα πρωτοβουλία να μιλήσω με τους πάντες για το πρόβλημα, για να βρούμε μία λύση», συμπληρώνει.

Ο κ. Μαυρομουστάκης σημείωσε ότι όταν επικοινώνησε με τον ΚΟΑ, η αντιμετώπιση που είχε ήταν απαξιωτική και υποτιμητική. «Στο τέλος καταλήξαμε, κάποιοι να απειλούμαστε προφορικώς, κάποιοι και γραπτώς μέσω e-mail, ότι αν δεν κάνουμε τα χαρτιά θα χάσουμε την δουλεά μας. Έτσι σιγά σιγά, άρχισαν όλοι να υποκύπτουν στα απειλητικά χρονοδιαγράμματα, εκδίδοντας τα χαρτιά του Επόπτη», προσθέτει.

Η ασφάλεια των αθλητών να παρέχεται από επαγγελματία επόπτη ασφαλείας

Όπως επισημαίνει, «η ασφάλεια των αθλητών θα έπρεπε να ήταν στα χέρια ενός επαγγελματία Επόπτη Ασφαλείας ο οποίος θα μπορούσε να ελέγχει ανά πάσα στιγμή τους ασκούμενους στην πισίνα, τον περιβάλλοντα χώρο, τα αποδυτήρια και όπου υπάρχει κίνδυνος για τους αθλητές».

Υπογραμμίζει, επίσης, πως «το ότι κάποιος έχει εξασφαλίσει ταχύρρυθμα ένα χαρτί πρώτων βοηθειών, δεν σημαίνει ότι μπορεί να δουλέψει με ψυχραιμία τον απιδινωτή, το οξυγόνο και ότι άλλο μπορεί να χρειαστεί. Ένας επαγγελματίας όμως, θα μπορεί να κάνει ότι χρειαστεί και θα πρέπει να μπορεί να το κάνει».

Ακόμη, αναφέρει, η δουλειά του προπονητή είναι να μπορεί να προπονεί απρόσκοπτα τους αθλητές του χωρίς να έχει την όποια έγνοια για το οποιοδήποτε πρόβλημα μπορεί να προκύψει στο χώρο του κολυμβητηρίου ή το αν θα μπορεί κάθε 2 χρόνια να εκδώσει δίπλωμα ναυαγοσωστικής και κάθε 3 χρόνια να είναι σε θέση να περνά με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις, εξηγεί.

Σημειώνει ότι για την έκδοση πιστοποιητικού επόπτη ασφαλείας χρειάζονται τα εξής: 

1. Δίπλωμα ναυαγοσωστικής από την Παγκύπρια ομοσπονδία ναυαγοσωστικής κάθε δυο χρόνια. Η εξέταση προνοεί πρακτική στο νερό, εκτός νερού και πρώτες βοήθειες. 

2. Πιστοποιητικό υγείας το οποίο εκδίδεται από γιατρό του ΟΚΥΠΥ κάθε 3 χρόνια. Το πιστοποιητικό αυτό προνοεί ότι θα είσαι σε θέση να περάσεις με επιτυχία τις εξής ιατρικές εξετάσεις: 1) Ακτινογραφία θώρακα, 2) Αιματολογικές εξετάσεις,3) τεστ κοπώσεως για άνω των 32 ετών, 4) Δερματολογικές εξετάσεις. 

«Αυτή την στιγμή οι ζωές των αθλητών βρίσκονται στην τύχη ενός προπονητή/επόπτη που κάνει ταχύρρυθμα μαθήματα πρώτων βοηθειών, κάνοντας παράλληλα την δουλεία του, που δεν είναι άλλη από το προπονεί τους αθλητές του», τονίζει, προσθέτοντας ότι «ως προπονητές δεν μπορούμε και δεν δύναται να ασκούμε δύο επαγγέλματα σε ένα, απλά επειδή κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν εκπτώσεις σε θέματα ασφάλειας, για εξοικονόμηση χρημάτων».

Της Ουρανίας Στυλιανού



Σχετικά Άρθρα