ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Κενά στην αποκατάσταση ασθενών με κρανιοεγκεφαλική κάκωση

21 Δεκεμβρίου 2022, 06:00

images

Κενά στο σύστημα αποκατάστασης, όσο και στο σύστημα κοινωνικών παροχών και κοινωνικής ευημερίας των ασθενών με τραύματα στο εγκέφαλο και των οικογενειών τους, ανέδειξαν έρευνες του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθιστώντας αναγκαία τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για αποτελεσματική ιατρική αποκατάσταση.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «Ο άνθρωπος πίσω από την κρανιοεγκεφαλική κάκωση», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το κοινό ενημερώθηκε για τις επιπτώσεις των Κρανιοεγκεφαλικών Κακώσεων (ΚΕΚ) στην Κύπρο, τις δυνατότητες για βελτίωση της λειτουργικότητας μέσα από τα προγράμματα αποκατάστασης που διεξάγονται στο ΚΕΝ και για τις διαθέσιμες κρατικές παροχές από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία του Υπουργείου Εργασίας.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ημερίδας διεξήχθησαν, για πρώτη φορά στην Κύπρο, ομάδες συζήτησης με ασθενείς και οικογένειες που έχουν βιώματα ΚΕΚ.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, μέσα από τις έρευνες του ΚΕΝ και από τη συζήτηση που ακολούθησε με ασθενείς και οικογένειες,  διαφάνηκαν σημαντικά κενά τόσο στο σύστημα αποκατάστασης όσο και στο σύστημα κοινωνικών παροχών και κοινωνικής ευημερίας των ασθενών και των οικογενειών τους.

Η Διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ), Καθηγήτρια Φώφη Κωνσταντινίδου και συντονίστρια των ερευνητικών προγραμμάτων, ανέφερε σε ομιλία της ότι «οι περισσότεροι συμμετέχοντες στις έρευνές μας στο ΚΕΝ είναι ασθενείς, οι οποίοι έλαβαν εξιτήριο από το νοσοκομείο εδώ και αρκετά χρόνια. Οι ίδιοι και οι οικογένειές τους δηλώνουν σημαντική κοινωνική περιθωριοποίηση, δυσκολία στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ελλιπή αποκατάσταση».

Πρόσθεσε ότι «το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία δευτερογενών προβλημάτων υγείας με σημαντικές επιπτώσεις στην ευημερία των οικογενειών και αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής. Είναι επιτακτική ανάγκη τόσο η βελτίωση των υπηρεσιών αποκατάστασης, σε εύρος, ποσότητα και ποιότητα, όσο και η ικανοποίηση της ανάγκης για συνεχή επιτήρηση των ασθενών και των οικογενειών τους».

Τόνισε επίσης πως «η ερευνητική μας ομάδα, διερευνά τις επιπτώσεις των ΚΕΚ και μεθόδους αποτελεσματικής αποκατάστασης στην Κύπρο εδώ και 10 χρόνια. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμβάλουμε στο μέγιστο, ώστε να γίνει καλύτερος συντονισμός μεταξύ κομβικών θεσμικών οργάνων, όπως είναι το Υπουργείο Υγείας, ο ΟΚΥΠΥ, ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου το δίκτυο υπηρεσιών που λαμβάνουν οι ασθενείς και οι οικογένειες να αποσκοπεί στην αποτελεσματική αποκατάσταση, επανένταξη με επαρκείς κοινωνικές παροχές».

Σημειώνεται πως κάθε χρόνο πάνω από 10 εκατομμύρια άτομα ανά το παγκόσμιο τραυματίζονται στον εγκέφαλο και περίπου 2% του πληθυσμού ζει με τις επιπτώσεις των ΚΕΚ, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τις ΚΕΚ ως μία από τις κυριότερες αιτίες απώλειας παραγωγικών χρόνων.

Επιπλέον, για τα άτομα κάτω των 40, οι ΚΕΚ αποτελούν την κύρια αιτία μακροχρόνιας αναπηρίας και εξάρτησης στο σύστημα υγείας και κοινωνικών παροχών, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών του ΚΕΝ, 69% των ατόμων που επιβιώνουν από μέτρια-σοβαρή ΚΕΚ, βιώνουν σημαντική αναπηρία αρκετά χρόνια μετά τον τραυματισμό τους.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα