ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Kαταγράφονται 700 καρδιακές ανακοπές κάθε χρόνο

10 Οκτωβρίου 2023, 12:17

images

Στην Κύπρο καταγράφονται 700 καρδιακές ανακοπές κάθε χρόνο, με τον αριθμό επιβίωσης να μην ξεπερνά τα 10 άτομα ετησίως, ποσοστό κάτω του 2%, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα «Επανεκκίνησης της Καρδίας», στις 16 Οκτωβρίου, που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά την καρδιακή ανακοπή.

Η καρδιακή ανακοπή αποτελεί μια από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Στην Ευρώπη καταγράφονται 400.000 περιστατικά αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών, με το ποσοστό επιβίωσης να παραμένει πολύ χαμηλό, σε επίπεδα κάτω από 10%, αναφέρεται.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, πέραν του 50% των περιπτώσεων αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών, συμβαίνουν στην παρουσία ενός ή περισσοτέρων ατόμων.

"Με δεδομένο πως τα πρώτα λεπτά μετά την καρδιακή ανακοπή είναι καθοριστικά για την επιβίωση του ατόμου, οι παρευρισκόμενοι στο χώρο είναι το κλειδί της επιβίωσης των θυμάτων καρδιακής ανακοπής", επισημαίνεται.

Η άμεση έναρξη Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και η χρήση Αυτοματοποιημένου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) από τους παρευρισκόμενους, συμβάλει το μέγιστο στην ανάνηψη του ατόμου και στην περιπτωση που η παρέμβαση γίνει εντός δύο με τριών λεπτών, η πιθανότητα επιβίωσης μπορεί να φθάσει μέχρι και στο 90%, αναφέρεται.

Με το σύνθημα «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή», το Υπουργείο Υγείας στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και στην εκπαίδευση του κοινού στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και στη χρήση του Απινιδωτή (ΑΕΑ), ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα επιβίωσης για ανθρώπους που θα υποστούν καρδιακή ανακοπή.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς, το Υπουργείο Υγείας διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων μεταξύ 9-16 Οκτωβρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ενημέρωση των πολιτών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) καθώς και για τη χρήση του αυτοματοποιημένου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ).

Σχετικά Άρθρα