ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρκίνος: 3700 νέα περιστατικά στην Κύπρο

02 Νοεμβρίου 2022, 06:00

images

Στην έγκαιρη διάγνωση και τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα περιστατικά καρκίνου αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας στο 7ο συνέδριο για τον καρκίνο, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 3700 νέα περιστατικά καρκίνου.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε χθες σε διαδικτυακή μορφή, στο οποίο η Α’ Λειτουργός Υγείας του Υπ. Υγείας Όλγα Καλακούτα, απεύθυνε το χαιρετισμό εκ μέρους του κ. Χατζηπαντέλα.

Όπως ανέφερε, στην Κύπρο, με βάση το αρχείο καρκίνου, έχουμε περίπου 3700 νέα περιστατικά καρκίνου, καθώς επίσης ότι πρέπει τα περισσότερα να διαγιγνώσκονται έγκαιρα.

Ακόμη, το 2020 2,7 εκατ. άνθρωποι αναμενόταν να διαγνωσθούν με καρκίνο στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και 1,3 ανθρώπινες ζωές να χαθούν από αυτό. Πρόσθεσε ότι μέχρι το 2035 τα κρούσματα καρκίνου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σχεδόν κατά 25%, πράγμα που σημαίνει ότι χωρίς ολιστική δράση ο καρκίνος μπορεί να γίνει κύρια αιτία θανάτου στην ΕΕ. Επιπλέον, πάνω από το 40% των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν και η θνησιμότητα μπορεί να μειωθεί, μέσω έγκαιρης διάγνωσης και βελτιωμένης φροντίδας.

«Ο καρκίνος έχει αρνητικό αντίκτυπο, όχι μόνο στην υγεία αλλά και στην οικονομία και στην κοινωνία. Το 2019 είχε προκαλέσει καθυστερήσεις και αναταραχές σε όλες τις πτυχές της περίθαλψης συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου στη διαθεσιμότητα της φροντίδας για τον καρκίνο», επεσήμανε.

Συνεπώς, «ευθύνη είναι ο σχεδιασμός πρόληψης και έγκαιρης ανίχνευσης καθώς η διασφάλιση του υψηλού επιπέδου παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασθενείς. Η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και ενίσχυση της ικανότητας των ατόμων για υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να επιφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην πρόληψη του καρκίνου ώστε να μην αυξηθούν τα περιστατικά», υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, το Υπ. Υγείας επικεντρώθηκε στα προγράμματα δευτερογενούς πρόληψης, αναπτύσσοντας οργανωμένα πληθυσμιακά προγράμματα τα οποία συμβάλλουν στην μείωση της θνητότητας του καρκίνου.

Συγκεκριμένα, «ο καρκίνος του μαστού ως ο πιο συχνός γυναικείος καρκίνος αποτελεί για το Υπ. Υγείας προτεραιότητα. Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις συστάσεις των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για τον καρκίνο, προωθήσαμε τη συνεχόμενη ανάπτυξη και αναβάθμιση του πληθυσμιακού προγράμματος έγκαιρης ανίχνευσης καρκίνου του μαστού».

Πέραν αυτού, «πρόσφατα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου έχει επεκταθεί εν λόγω πρόγραμμα μέχρι το 74ο έτος της ηλικίας, ενώ παράλληλα, με την ευγενή χορηγία του ΟΠΑΠ, προχωρούμε με αντικατάσταση των μαστογραφικών κέντρων και των πέντε επαρχιών με σύγχρονους ψηφιακούς μαστογράφους υψηλής τεχνολογίας».

Επιπρόσθετα, «έχουν ενταχθεί μέσω ΓεΣΥ υπηρεσίες ανακουφιστικής φροντίδας και την ένταξη του πρώτου νοσηλευτηρίου αυτό της Αροδαφνούσας στη Λευκωσία. Οι υπηρεσίες αυτές αφορούν στην παροχή υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας. Αναμένεται να ενταχθούν και άλλοι πάροχοι με δυνατότητα παροχής εξειδικευμένης ανακουφιστικής φροντίδας σε άτομα με κακοήθεια για διασφάλιση της επάρκειας των εν λόγω υπηρεσιών στα πλαίσια του ΓεΣΥ», σημείωσε.

Στο συνέδριο απηύθυνε επίσης χαιρετισμό ο ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής του καρκίνου Λουκάς Φουρλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην από κοινού αποφασιστικότητα για συλλογική προσπάθεια του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα των ασθενών και να καταπολεμηθεί ο καρκίνος στη ρίζα του.

Όπως δήλωσε, «υποστηρίξαμε την έρευνα, τη φαρμακευτική πολιτική, την ηλεκτρονική υγεία, τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη και κυρίως την πρόληψη. Ο έλεγχος και η πρώιμη ανίχνευση έρχεται μόνο μέσω της κατανόησης του καρκίνου. Για αυτό και στηρίξαμε τόσο έντονα το να δοθούν τεράστια κονδύλια στον τομέα της έρευνας».

Επεσήμανε την ενδυνάμωση της πρόληψης και αναφέρθηκε στο  ευρωπαϊκό δίκτυο συνεργασίας, με το οποίο μπορεί να παρέχεται καλύτερη θεραπεία για τους ασθενείς, είτε στη χώρα τους, είτε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

«Θέλω να σας δηλώσω με σιγουριά ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΕΕ για τον καρκίνο, προχωρά εντατικά και μεθοδικά. Γίνεται έλεγχος της χρηματοδότησης και παρακολούθηση από ειδικούς εκ μέρους της ΕΕ, ως προς την πρόοδο των εργασιών που αφορούν την έρευνα του καρκίνου, πιστεύοντας ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία, προσθέτει αξία στην όλη προσπάθεια των κρατών μελών», σημείωσε.

«Τα βήματα προόδου είναι μεγάλα όμως μπορούμε πάντα περισσότερα, ενισχύοντας συνεχώς την ιατρική κοινότητα», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ο κάθε ένας πολίτης να προστατεύει τον ίδιο του τον εαυτό, θωρακίζοντας όσο μπορεί την υγεία του, όπως το να προσέχουμε τη διατροφή μας, να γυμναζόμαστε και να απέχουμε από το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ για να μειωθεί ο κίνδυνος πιθανότητας εμφάνισης του καρκίνου.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα