ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθυστερεί ο περιορισμός φορμαλδεΰδης σε αντικείμενα

22 Αυγούστου 2023, 15:40

images

Οι αρνητικές επιπτώσεις και το κόστος που θα έχει στους επηρεαζόμενους κλάδους ο περιορισμός των επιτρεπόμενων εκπομπών φορμαλδεΰδης από αντικείμενα εσωτερικού χώρου, οδηγούν σε καθυστέρηση της εφαρμογής του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, κατά τρία με τέσσερα έτη αναλόγως κλάδου.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΤΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοίνωσε σήμερα ότι οι εκπομπές φορμαλδεΰδης από αντικείμενα με βάση το ξύλο δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των 0,062 mg/m3 και για αντικείμενα από άλλα υλικά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο των 0,080 mg/m3.

Ο συγκεκριμένος περιορισμός, όπως σημειώνεται, προστίθεται ως νέα καταχώριση στο Παράρτημα XVII του Ευρωπαϊκού Κανονισμού με αρ. 1907/2006 (REACH) και τίθεται σε ισχύ στις 6.8.2026.

Η φορμαλδεΰδη, επισημαίνεται, ταξινομείται ως καρκινογόνος και μεταλλαξιογόνος χημική ουσία, είναι διαβρωτική του δέρματος, ευαισθητοποιητική των οφθαλμών και έχει οξεία τοξικότητα.

Το 98% της φορμαλδεΰδης που παρασκευάζεται ή εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιείται ως χημικό ενδιάμεσο προϊόν στην παραγωγή ρητινών, θερμοπλαστικών και άλλων χημικών προϊόντων, τα οποία χρησιμοποιούνται περαιτέρω σε ευρύ φάσμα εφαρμογών.

Με τη συγκεκριμένη τροποποίηση καθορίζεται ότι από τις 6.8.2027 οι εκπομπές φορμαλδεΰδης στο εσωτερικό των οχημάτων στα οποία εισέρχεται το ευρύ κοινό δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 0,062 mg/m3.

Στο παράρτημα του περιορισμού καθορίζονται συγκεκριμένες παράμετροι δοκιμής για επιβεβαίωση της συμμόρφωσης των αντικειμένων/οχημάτων με τα όρια εκπομπής.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση , τα ξυλόφυλλα και τα αντικείμενα που κατασκευάζονται από ξυλόφυλλα ή άλλα αντικείμενα με βάση το ξύλο, καθώς και τα έπιπλα που περιέχουν ξύλο ή άλλα υλικά, κατά την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιείται φορμαλδεΰδη, αποτελούν τις κύριες πηγές εκπομπών φορμαλδεΰδης στον αέρα εσωτερικών χώρων, ιδίως σε νεόδμητες κατοικίες.

Άλλα παραδείγματα αντικειμένων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του συγκεκριμένου περιορισμού είναι τα παιχνίδια, τα προϊόντα παιδικής φροντίδας, γυναικείας υγιεινής και περιποίησης κατοικιδίων, η γραφική ύλη, ο εξοπλισμός γυμναστηρίων, τα αυτοκίνητα, τα επιβατικά λεωφορεία κ.ά..

Σημειώνεται ότι εξαιρούνται τα αντικείμενα που προορίζονται για χρήση αποκλειστικά σε εξωτερικούς χώρους ή για βιομηχανική ή επαγγελματική χρήση, αυτά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, και τα βιοκτόνα.

Καθυστέρηση εφαρμογής για μείωση του κόστους

Στην ανακοίνωση του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας προστίθεται ότι προκειμένου να μετριασθούν οι αρνητικές επιπτώσεις, να μειωθεί το κόστος για τους επηρεαζόμενους κλάδους και για να παρασχεθεί επαρκής χρόνος στα εμπλεκόμενα μέρη για την εφαρμογή του περιορισμού, κρίθηκε σκόπιμο να αναβληθεί η εφαρμογή του περιορισμού κατά 36 μήνες για όλους τους κλάδους και για 48 μήνες στα οχήματα, λόγω των πολύπλοκων αλυσίδων κατασκευής και εφοδιασμού τους.

Σύμφωνα με το τμήμα επιθεώρησης εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο κείμενο του περιορισμού εδώ και μπορούν να επικοινωνούν με τους αρμόδιους Λειτουργούς στα τηλέφωνα 22405608, 22405609 και 22405611.

Μ.Μ.

Σχετικά Άρθρα