ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθυστερεί η διερεύνηση θανάτου ηλικιωμένης σε νοσηλευτήριο

09 Ιουνίου 2023, 10:05

images

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου και το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, την καθυστέρηση στη διερεύνηση της περίπτωσης ηλικιωμένης που πέθανε μετά από κατάποση καυστικού υγρού σε νοσηλευτήριο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν ότι το περιστατικό της ηλικιωμένης που απεβίωσε μετά από κατάποση καυστικού υγρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έγινε πέρσι και είδε ξανά το φως της δημοσιότητας πρόσφατα.

Όπως αναφέρουν, «ως δυο οργανισμοί που είμαστε ταγμένοι στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ασθενών και των ηλικιωμένων της χώρας μας, είμαστε άκρως απογοητευμένοι από τη στάση του κράτους όσον αφορά στη διαλεύκανση περιστατικών κακοποιητικών συμπεριφορών εναντίον των ηλικιωμένων ασθενών και στην καταδίκη των ενόχων.

Σημειώνουν ότι «είμαστε απογοητευμένοι γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις, τόσο του ΟΚΥπΥ όσο και της κυβέρνησης, ότι όλες οι υποθέσεις διερευνώνται και λαμβάνονται μέτρα, ήρθε ξανά στο φως αυτό το περιστατικό για να μας θυμίσει ότι στην Κύπρο ξέρουμε να κρύβουμε πολύ καλά τη σκόνη κάτω από το χαλί».

Θέτουν επίσης το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν μετά από ενάμιση σχεδόν χρόνο να μην υπάρξει οποιοδήποτε πόρισμα από την Αστυνομία και τον ΟΚΥπΥ για ένα περιστατικό που στοίχισε τη ζωή σε μια ηλικιωμένη γυναίκα με πολύ οδυνηρό τρόπο, και πώς είναι δυνατόν ο Διευθυντής του Γ.Ν. Λευκωσίας να μην απαιτήσει τουλάχιστον να μάθει τι ακριβώς έχει συμβεί και να αντιδράσει;».

Η ΟΣΑΚ και το Παρατηρητήριο τρίτης ηλικίας, καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινήσει έναν κοινωνικό διάλογο για αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι της χώρας, να βάλει φρένο στην κακοποίηση των ηλικιωμένων και να αναχαιτίσει τον ηλικιακό ρατσισμό.

«Απαιτούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, την Υπουργό Υγείας, την Αστυνομία Κύπρου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον ΟΚΥπΥ να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να εξηγήσουν στον Κυπριακό λαό γιατί η συγκεκριμένη υπόθεση, όπως και πολλές άλλες, δεν έχει ακόμα διαλευκανθεί και δεν έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης για να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι», προσθέτουν.

Τέλος, δηλώνουν έτοιμοι να στηρίζουν τις δράσεις για την καταπολέμηση αυτών των συμπεριφορών και να εντείνουν τον αγώνα που ξεκίνησαν για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών και των ηλικιωμένων σε όλα τα επίπεδα. 

Ο.Σ.



Σχετικά Άρθρα