ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθοδήγηση από ECDC για εμβολιαστική στρατηγική Κύπρου

29 Μαρτίου 2022, 20:40

images

Για παροχή καθοδήγησης στην Κύπρο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων σε σχέση με την ανάπτυξη στρατηγικής εμβολιασμού του πληθυσμού στη χώρα την επόμενη χειμερινή περίοδο, συμφώνησαν ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα και η διευθύντρια του ECDC, Δρ Άντρεα Αμμόν, σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνάντησης του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών.
 
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε ακόμα η ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου και του Υπουργείου Υγείας σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων
 
Ο κ. Χατζηπαντέλα αναμένεται την Τετάρτη να συναντηθεί με την Γαλλίδα ευρωβουλεύτρια των Φιλελευθέρων Βερονίκ Τριγέ-Λενουάρ, μέλος των κοινοβουλευτικών επιτροπών περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ασφάλειας τροφίμων (ENVI) και της ειδικής επιτροπής για την πανδημία του κορωνοϊού (COVI), με την οποία θα συζητήσουν θέματα που άπτονται της πρόληψης και αντιμετώπισης των σπάνιων νοσημάτων.
 
Νωρίτερα την Τρίτη, στη συνάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ, οι Υπουργοί Υγείας αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την ενδυνάμωση και συνεργασία των κρατών μελών όσον αφορά τα σπάνια νοσήματα, καθώς και για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τους εμβολιασμούς και την προμήθεια εμβολίων κατά της νόσου COVID-19, περιλαμβανομένης της αλληλεγγύης προς τρίτες χώρες.
 
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τα σπάνια νοσήματα, ο κ. Χατζηπαντέλα εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στην ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού για τις σπάνιες ασθένειες εντός της ΕΕ. Υπογράμμισε πως, με βάση τις θετικές εμπειρίες από την ευρωπαϊκή συνεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η Κύπρος είναι πεπεισμένη ότι η ευρωπαϊκή συνεργασία και στην περίπτωση της διάγνωσης και θεραπείας των σπάνιων νοσημάτων, θα αποβεί προς όφελος των ασθενών ιδιαίτερα σε μικρά κράτη μέλη όπως η ίδια.
 
Όσον αφορά τη συζήτηση για τις μελλοντικές προκλήσεις της στρατηγικής της ΕΕ στον τομέα των εμβολίων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και παγκόσμιο επίπεδο, ο Υπουργός Υγείας τόνισε την ανάγκη για συνέχιση και ενίσχυση του συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την εμπειρογνωμοσύνη, ιδιαίτερα στη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων.
 
Σε ότι αφορά στις ενέργειες της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο, ο κ. Χατζηπαντέλα εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στον μηχανισμό COVAX ως την κύρια πλατφόρμα διάθεσης εμβολίων παγκοσμίως, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει ήδη δωρίσει 145.300 δόσεις εμβολίων μέσω του εν λόγω μηχανισμού.
 
Στη συζήτηση για την Ουκρανία ο Υπουργός Υγείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Κύπρος έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς στήριξη των Ουκρανών προσφύγων που φιλοξενεί, περιλαμβανομένης της πλήρους και ελεύθερης πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Υγείας θα μεταβεί στην Αθήνα για την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης με την Ελλάδα για θέματα επιτήρησης και ελέγχου λοιμωδών νοσημάτων, καθώς και συνεργασία στον σχεδιασμό στρατηγικών σχεδίων για λοιμώδη νοσήματα, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα μικροβιακής ανθεκτικότητας και νοσοκομειακών λοιμώξεων.
 

Σχετικά Άρθρα