ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καθαρό το θαλάσσιο νερό στη περιοχή της μαρίνας Αγίας Νάπας

11 Αυγούστου 2023, 15:09

images

Θετικά είναι τα αποτελέσματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, της πρώτης μελέτης στο πλαίσιο της «Seaμαχίας για καθαρότερες θάλασσες», αφού είναι καθαρό το θαλάσσιο νερό στην περιοχή της μαρίνας Αγίας Νάπας.

Προστίθεται ότι «το πρόγραμμα «Seaμαχία για καθαρότερες θάλασσες» που αποτελεί συνεργασία της Τράπεζας Κύπρου, της ΜΚΟ CYMEPA και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ)», υλοποιείται και παρουσιάζει τα πρώτα θετικά αποτελέσματά του. Η πρώτη φάση της μελέτης ολοκληρώθηκε με επιτυχία από το ερευνητικό κέντρο EMERGE του ΤΕΠΑΚ και καταδεικνύει ότι η ποιότητα του παράκτιου θαλάσσιου νερού στη θαλάσσια περιοχή της μαρίνας Αγίας Νάπας, βρίσκεται σε επιτρεπτά πλαίσια και δεν παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα».

Το Κέντρο «πραγματοποίησε δοκιμές του συστήματος παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων και ποιοτικών χαρακτηριστικών θαλάσσιου νερού και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, λήφθηκαν χρήσιμα δεδομένα για μια χρονική περίοδο, τα οποία αναμένεται να σχηματίσουν μια αρχική βάση δεδομένων, κάτι που απουσίαζε μέχρι σήμερα».

Η βάση, συνεχίζει η ανακοίνωση «θα αναπτυχθεί συγκεντρώνοντας σημαντικό όγκο δεδομένων για το θαλάσσιο περιβάλλον στην περιοχή και για την έγκαιρη ανίχνευση δεικτών ρύπανσης, παρέχοντας προειδοποιήσεις όταν αρχίζουν να δημιουργούνται προβλήματα. Ακόμα, η βάση αυτή μπορεί να βοηθήσει στον σχεδιασμό προληπτικών και διορθωτικών μέτρων και υποδομών, αλλά και στην ανάπτυξη ενός πυρήνα γνώσης για εκπαίδευση, έρευνα και ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι «το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Τράπεζα Κύπρου στο πλαίσιο των ενεργειών της για προστασία του Περιβάλλοντος, ενισχύοντας τον θετικό αντίκτυπό της στον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών αριθμός 14, «Ζωή Στο Νερό», που είναι ευθυγραμμισμένος με την Περιβαλλοντική, Κοινωνική και σχετική με τη Διακυβέρνηση (ESG) στρατηγική της Τράπεζας».

Επιπλέον «στο πλαίσιο της εκστρατείας της για τη νέα της κάρτα Visa Debit που κατασκευάζεται από πλαστικό ανακτημένο από τις θάλασσες, η Τράπεζα ενημέρωσε το κοινό για τα θέματα ρύπανσης του νερού από πλαστικά και τις επιπτώσεις στη ζωή κάτω από τη θάλασσα, μέσω ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας που ετοιμάστηκε για τον σκοπό αυτό».

Σχετικά Άρθρα