ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

«Καθαρίζουν» για εργοστάσιο πυρόλυσης στον Ύψωνα

04 Ιουλίου 2023, 09:30

images

Προς επίλυση οδηγείται το ζήτημα που προέκυψε αναφορικά με την παραχώρηση άδειας λειτουργίας για εργοστάσιο πυρόλυσης ελαστικών στη βιομηχανική  περιοχή του δήμου Ύψωνα, στο πλαίσιο εξέτασης κανονισμών για εγκατάσταση  μονάδων που ασχολούνται με την παραγωγή, μετάδοση και διανομή  ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε βιομηχανικές περιοχές  κατηγορίας «Α».

Συγκεκριμένα, με τη συνοδεία τροπολογίας από το  ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους που βάζει φρένο στη δημιουργία εργοστασίου  πυρόλυσης ελαστικών στη βιομηχανική περιοχή του δήμου Ύψωνα, οδηγούνται  στην Ολομέλεια της Βουλής, οι κανονισμοί που ανοίγουν το δρόμο για  εγκατάσταση των συγκεκριμένων μονάδων, μόνο στις βιομηχανικές περιοχές  κατηγορίας «Α», δηλαδή μόνο σε αυτή του Βασιλικού.

Σημειώνεται ότι  η ψήφιση των συγκεκριμένων κανονισμών από τη Βουλή είχε παγώσει πριν από δύο μήνες περίπου, μετά από καταγγελία από τον επηρεαζόμενο δήμο,  όσον αφορά ζητήματα ασφαλείας και υγείας από τη λειτουργία ρυπογόνων και  επικίνδυνων εγκαταστάσεων στη βιομηχανική περιοχή του δήμου.

Μάλιστα ο δήμαρχος Ύψωνα, Παντελής Γεωργίου, έκανε λόγο για σκοπιμότητες που  έχουν να κάνουν με εξυπηρέτηση εταιρείας πολιτικών συμφερόντων, όσον  αφορά την άδεια που παραχωρήθηκε σε εργοστάσιο πυρόλυσης ελαστικών στη  βιομηχανική περιοχή του δήμου Ύψωνα.

Αξίζει να αναφερθεί πως οι εν  λόγω κανονισμοί όπως κατατέθηκαν αφορούσαν, πέραν από την περιοχή του  Βασιλικού, η οποία έχει σχεδιαστεί και εκπονηθεί συγκεκριμένη μελέτη για  να καταστεί ενεργειακό κέντρο, άφηναν παραθυράκι για την ανέγερση  εργοστασίου πυρόλυσης για παραγωγή ενέργειας στη βιομηχανική περιοχή  Ύψωνα, η οποία είναι κατηγορίας Α-Β.  

Το ζήτημα τέθηκε την  προηγούμενη Τρίτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας,  Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με τους βουλευτές να συμφωνούν ότι  δεν θα πρέπει να υπάρξει χαλαρότητα στην παραχώρηση αδειών και στην  πλειοψηφία τους να υιοθετούν τροπολογία που καταθέσαν από κοινού ΑΚΕΛ  και Οικολόγοι που ορίζει ότι η ισχύς των προτεινόμενων κανονισμών θα  αφορά μόνο τη βιομηχανική περιοχή Βασιλικού.

Συγκεκριμένα, η  τροπολογία περιορίζει το πεδίο εφαρμογής του προτεινόμενου νόμου, στις  βιομηχανικές περιοχές Α, αφήνοντας έτσι εκτός τον δήμο Ύψωνα, ο οποίος  αντιδρά στην κατασκευή και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής  ενέργειας από την πυρόλυση ελαστικών, καθώς και σε παρόμοιες αναπτύξεις  στην περιοχής τους, η οποία δεν είναι καθαρά κατηγορίας «Α», αλλά μικτή  κατηγορίας «Α-Β».

Ο διευθυντής Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Χρίστος  Φωτιάδης, ανέφερε ότι οι κανονισμοί θέτουν το πλαίσιο των  δραστηριοτήτων που επιτρέπονται στις βιομηχανικές περιοχές, σημειώνοντας  ότι για την κάθε δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί απαιτούνται  συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις.

Ο κ. Φωτιάδης επεσήμανε ότι στις  βιομηχανικές περιοχές Β δεν θα επιτρέπονται συγκεκριμένες  δραστηριότητες, όπως τσιμεντοποιία, σφαγεία, κτλ. Ανέφερε ότι με βάση  τον κανονισμό στην κατηγορία Α επιτρέπονται οι βαριές οχληρές  αναπτύξεις.

Όσον αφορά την ανάπτυξη που αποτέλεσε την αιχμή του  δόρατος για την καθυστέρηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου, ο κ. Φωτιάδης  είπε ότι θεωρήθηκε βιομηχανική.

Ο τέως Διευθυντής του Τμήματος  Περιβάλλοντος, Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε ότι για τις συγκεκριμένες  αναπτύξεις απαιτείται άδεια βιομηχανικών εκπομπών, σημειώνοντας ότι εάν  δεν υπάρχουν όλοι οι απαραίτητοι εξοπλισμοί δεν παραχωρείται η άδεια  λειτουργίας τους.

Στην επ. Ελέγχου η αδειοδότηση του εργοστασίου 

Αξίζει  να αναφερθεί ότι το ζήτημα της αδειοδότησης της συγκεκριμένης εταιρείας  για λειτουργία εργοστασίου πυρόλυσης ελαστικών στη βιομηχανική περιοχή  του δήμου Ύψωνα, θα τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής  Ελέγχου.

Το θέμα ενέγραψε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο  οποίος μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας υποστήριξε ότι η  συγκεκριμένη εταιρεία φαίνεται να είχε εμπλοκή και σε άλλες «σκοτεινές  περιπτώσεις» ενοϊκής μεταχείρισης, όπως είπε.

Συγκεκριμένα,  αναφέρθηκε σε περιστατικό στη Λάρνακα με τουρκοκυπριακό ακίνητο, αλλά  και την παραχώρηση γης από την αρχή Λιμένων στο Βασιλικό, απόφαση που  αποτράπηκε μετά από παρέμβαση και της Βουλής.

Της Ελένης Χαραλάμπους



Σχετικά Άρθρα