Καμπανάκι ΠΕΟ για ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας
28 Απριλίου 2026, 09:52
Η ανάγκη για ουσιαστικότερη προστασία της ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους, αναδεικνύεται με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, την οποία καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας το 2003.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ), η ημέρα είναι αφιερωμένη στους εργαζόμενους που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν σοβαρά κατά την εκτέλεση της εργασίας τους, υπενθυμίζοντας τη σημασία της πρόληψης εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
Στο επίκεντρο οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία
Όπως αναφέρεται, η φετινή χρονιά επικεντρώνεται στους επαγγελματικούς κινδύνους που προκύπτουν από ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, όπως ο φόρτος και ο χρόνος εργασίας, η σαφήνεια ρόλων, η αυτονομία, η υποστήριξη και οι δίκαιες διαδικασίες στους χώρους εργασίας.
Σημειώνεται πως όταν οι συγκεκριμένοι παράγοντες λειτουργούν επιβαρυντικά, μετατρέπονται σε σοβαρές πηγές κινδύνου για την υγεία, την ασφάλεια και την απόδοση των εργαζομένων, απαιτώντας ουσιαστική διαχείριση, αντίστοιχη με εκείνη που εφαρμόζεται για φυσικούς, χημικούς ή βιολογικούς κινδύνους.
Χιλιάδες τραυματισμοί και δεκάδες θάνατοι δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού
Η ΠΕΟ τόνισε πως παρά τις διακηρύξεις και τους στόχους για περιορισμό των εργατικών ατυχημάτων, η πραγματικότητα παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στην Κύπρο τραυματίζονται κάθε χρόνο, ενώ περίπου 12 χάνουν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας.
Η Ομοσπονδία υπογράμμισε ότι δεν αρκούν οι εκ των υστέρων δηλώσεις μετά από ένα εργατικό δυστύχημα, αλλά απαιτείται έμπρακτη επένδυση από τους εργοδότες σε μέτρα πρόληψης, εκτίμηση κινδύνου, ασφαλή μηχανήματα και ουσιαστική λειτουργία των επιτροπών ασφάλειας και υγείας.
Παράλληλα, καθοριστικός χαρακτηρίζεται και ο ρόλος του Υπουργείου Εργασίας, και ειδικότερα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, στην αποτελεσματική εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας.
Η ΠΕΟ κάλεσε τους εργαζόμενους να επαγρυπνούν για τους νέους αυτούς κινδύνους και να διεκδικούν το αναφαίρετο τους δικαίωμα της προστασίας.
