ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για προστασία θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες

24 Μαΐου 2023, 16:57

images

Οδηγίες προς το κοινό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών, εξέδωσε το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την καλοκαιρινή περίοδο στα νερά τις Κύπρου και τις παραλίες φιλοξενούνται δύο από τα επτά θαλασσίων χελωνών στον κόσμο. Τα δυο αυτά είδη είναι η Καρέτα (Caretta caretta) και η Πράσινη χελώνα (Chelonia mydas).

Σημειώνεται ότι και τα δύο είναι θεαματικά και εμβληματικά είδη και η παρουσία τους στις περιοχές της Κύπρου αποτελεί μέρος του κύκλου ζωής, τους τόσο για τροφοληψία, όσο και για ζευγάρωμα και ωοτοκία.

Επισημαίνεται ότι παρόλο του ότι οι θαλάσσιες χελώνες βρίσκονται σε σχετικά μεγάλους αριθμούς στα παράκτια ύδατά μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο και προσφέρεται η ευκαιρία να τις παρατηρήσει κάποιος, παράλληλα το γεγονός αυτό προϋποθέτει και μια ιδιαίτερη ευθύνη για την αποφυγή ενόχλησης και πρόκλησης άγχους στα ζώα αυτά, αλλά και ενεργειών που δεν συνάδουν με τη φυσική συμπεριφορά τους.

Ως εκ τούτου, παρακαλείται το κοινό όπως συμμορφώνεται με τις κατά περιόδους σχετικές ανακοινώσεις, υποδείξεις και συμβουλές του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών και τις πρόνοιες των σχετικών νομοθεσιών, με σκοπό, τόσο να διασφαλιστεί η διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όσο και να αποφευχθεί η όχληση και η πρόκληση διαταραχής και άγχους των οργανισμών που φιλοξενεί και να μην επηρεάζεται η φυσική συμπεριφορά τους.

 «Με αφορμή τις πρόσφατες σχετικές καταγγελίες για περιστατικά παρενόχλησης θαλάσσιων χελωνών σε παράκτιες τουριστικές περιοχές, ενημερώνουμε το κοινό, και κυρίως τους χειριστές/ιδιοκτήτες τουριστικών ακτοπλοϊκών σκαφών και χρήστες θαλάσσιων αθλημάτων (watersports) και ταχύπλοων σκαφών, ότι σύμφωνα με τους περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και Άγριας Ζωής Νόμους του 2003 έως 2015, απαγορεύεται η εκ προθέσεως παρενόχληση των ειδών πανίδας κοινοτικού ενδιαφέροντος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Διευκρινίζεται ότι, η παρενόχληση περιλαμβάνει και την προσφορά/παροχή φαγητού για δελεασμό των θαλάσσιων χελωνών, ώστε να ληφθούν φωτογραφίες ή για κολύμπι σε κοντινή απόσταση από αυτές.

Επίσης, άτομο που προβαίνει σε παράβαση των διατάξεων του νόμου είναι ένοχο αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση μέχρι 3 ετών ή σε χρηματική ποινή μέχρι €17,000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Επιπρόσθετα, όσον αφορά τις θαλάσσιες χελώνες, παρακαλείται το κοινό να λαμβάνει υπόψη και να εφαρμόζει τα ακόλουθα:

-      Να τις παρατηρεί από απόσταση.

-      Δεν πρέπει να παρενοχλούνται ή/και να αγγίζονται. Αυτό ενδεχομένως να τις διαταράξει, δημιουργώντας τους άγχος και να προκαλέσει την αντίδραση τους.

-      Δεν πρέπει να ταΐζονται. Αυτό επηρεάζει τη φυσική συμπεριφορά των ζώων και επίσης ενδεχομένως να έχει αρνητικές συνέπειες ως προς το φυσικό ένστικτο σίτισης τους.

-      Άστε τα ζώα να αποφασίσουν πόσο κοντά θέλουν να είσαι. Εάν δείτε σημάδια διαταραχής (όπως ξαφνικές κινήσεις), τότε θα πρέπει να σταματήσετε την προσέγγιση σας ή/και να απομακρυνθείτε.

-      Σε φωτογραφίσεις, περιορίστε τον αριθμό των φωτογραφιών μεμονωμένων ζώων ή/και οργανισμών ειδικά σε περίπτωση χρήσης φλας.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση εντοπισμού τραυματισμένης θαλάσσιας χελώνας, το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών στα σταθερά τηλέφωνα που φαίνονται πιο κάτω εντός των κανονικών ωρών του Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι εκτός ωρών εργασίας, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί με τα πιο κάτω υπηρεσιακά τηλέφωνα:

ΕΠΑΡΧΙΑ
Σταθερό Τηλέφωνο
Καθημερινές
(07:30 -15:00)
Υπηρεσιακό Τηλέφωνο
(16:00 – 20:00 Καθημερινές)
(06:00–20:00 Σάββατο/Κυριακή)
Λευκωσία
22 807 853
Ν/Α
Λάρνακα
24 304 294 / 24 422 888
99 48 96 45
Αμμόχωστος
23 834 172
99 48 96 43
Λεμεσός
25 306 800 / 25 306 804
99 48 96 51
Πάφος
26 821 680
99 48 96 42

 

 

Σχετικά Άρθρα