ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για παιδική παχυσαρκία στην Κύπρο

17 Οκτωβρίου 2022, 10:36

images

Την πρωτιά κατέχει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας, με τους αρμόδιους φορείς να σπεύδουν για τρόπους αντιμετώπισης και προαγωγής μίας πιο υγιεινής διατροφής.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων που ήταν χθες 16 Οκτωβρίου 2022, ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρoυ (ΣυΔιΚυ), αναφέρει ότι το φετινό μήνυμα είναι «Να μην μείνει κανένας πίσω: Καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή».

Σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Παρακολούθηση της Παιδικής Παχυσαρκίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (COSI) κατά το 2015-2017 η Κύπρος ήταν πρώτη από 39 Ευρωπαϊκές χώρες στην παιδική παχυσαρκία (υπερβάλλον βάρος) με 21% αγόρια και 19% κορίτσια ηλικιών 7-9 ετών.

Ακόμη, σε άλλη έρευνα που έγινε από τον ΣυΔιΚυ σε συνεργασία με την εταιρεία Άλφα Μέγα, το 2018-2020 μέσα από δείγμα 600 παιδιών ηλικιών 9-12 ετών, διαπιστώθηκε ότι το 26% από τα κορίτσια και το 28% από τα αγόρια, είναι υπέρβαρο.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, περίπου το ένα τρίτο (26 έως 41%) των παχύσαρκων παιδιών προσχολικής ηλικίας, θα είναι παχύσαρκα ως ενήλικες και περίπου τα μισά (42 έως 63%) των παχύσαρκων παιδιών σχολικής ηλικίας, θα είναι παχύσαρκοι ως ενήλικες.

Για όλες τις μελέτες και σε όλες τις ηλικίες, ο κίνδυνος παχυσαρκίας των ενηλίκων ήταν τουλάχιστον διπλάσιος για τα παχύσαρκα παιδιά από ό,τι για τα μη παχύσαρκα παιδιά, ενώ, ο κίνδυνος παχυσαρκίας των ενηλίκων ήταν μεγαλύτερος για τα παιδιά που βρίσκονταν σε υψηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας και για τα παιδιά που ήταν παχύσαρκα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Όπως αναφέρεται, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει συνειδήσεις για ένα τεράστιο ζήτημα που απασχολεί την ανθρωπότητα τόσο ηθικά όσο και περιβαλλοντικά: Τη διαχείριση των τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο FAO επισημάνει ότι «το 2022 μας βρίσκει με μια συνεχιζόμενη πανδημία, συγκρούσεις, ένα κλίμα που δεν θα σταματήσει να θερμαίνεται, αυξανόμενες τιμές και διεθνείς εντάσεις. Αυτό επηρεάζει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Πρέπει να οικοδομήσουμε έναν βιώσιμο κόσμο όπου όλοι, παντού έχουν τακτική πρόσβαση σε αρκετά θρεπτικά τρόφιμα. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω».

Η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων (ΠΗΤ-World Food Day), είναι μια από τις γνωστότερες ημέρες του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, με πολλαπλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε περισσότερες από 150 χώρες. 

Τρόποι αντιμετώπισης

Προστίθεται ότι στις 13 Οκτωβρίου 2022, σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας τέθηκε το ζήτημα που αφορά τη διαπίστωση ότι υπάρχει πρόβλημα παιδικής παχυσαρκίας στην Κύπρο και ότι πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα πρόληψης και θεραπείας.

Ο ΣυΔιΚυ υπέβαλε προς τη Βουλή τις εισηγήσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας, οι οποίες μεταξύ άλλων, αφορούν:  

-Τη θέσπιση τελών σε βιομηχανία ποτών με ζάχαρη και τα έσοδα από την εισφορά θα επενδυθούν σε προγράμματα για τη μείωση της παχυσαρκίας και την ενθάρρυνση της σωματικής άσκησης και της ισορροπημένης διατροφής για τα παιδιά σχολικής ηλικίας.

-Την αφαίρεση του 20% της ζάχαρης από τα προϊόντα σε συνεργασία με τις βιομηχανίες τροφίμων.

-Τη στήριξη της καινοτομίας για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να κάνουν τα προϊόντα τους πιο υγιεινά (τα μέλη του ΣυΔιΚυ μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την υλοποίηση αυτής της καινοτομίας)

-Την ανάπτυξη νέου πλαισίου με επικαιροποίηση του μοντέλου θρεπτικού προφίλ

-Τη διάθεση υγιεινών επιλογών στον δημόσιο τομέα

-Την παροχή υποστήριξης με το κόστος των υγιεινών τροφίμων για όσους το χρειάζονται περισσότερο.

-Την ενθάρρυνση σε όλα τα παιδιά να απολαμβάνουν μια ώρα σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα

-Τη βελτίωση του συντονισμού ποιοτικών προγραμμάτων αθλητισμού και σωματικής άσκησης για τα σχολεία.

-Τη δημιουργία ενός νέου συστήματος υγιούς αξιολόγησης για τα δημοτικά σχολεία (σε Συνεργασία με Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ΥΠΑΝ)

Σύμφωνα με τον ΣυΔιΚυ, οι δράσεις αυτές θα μειώσουν σημαντικά το ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας της Κύπρου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, καθώς επίσης η επίτευξη αυτού του στόχου θα σημαίνει λιγότερα παχύσαρκα παιδιά το 2032 από ό,τι εάν τα ποσοστά παχυσαρκίας παραμείνουν ως έχουν.

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα