ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για νέο στέλεχος κορωνοϊού-Συστάσεις ειδικών

03 Ιανουαρίου 2024, 06:01

images

Οι επιδημιολόγοι δεν κρούουν μόνο το καμπανάκι λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά προκρίνουν και τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους και συστήνουν την ενισχυμένη δόση εμβολίου κατά της νόσου Covid- 19.

Το νέο στέλεχος κορωνοϊού, (το JN.1), το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και ήδη έχει εξαπλωθεί στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων και νοσηλειών και στην Κύπρο, ανησύχησε την υπουργό Υγείας η οποία συγκάλεσε σύσκεψη σήμερα το απόγευμα με την επιδημιολογική ομάδα.

Στη σύσκεψη θα τεθούν επί τάπητος τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα εξεταστεί κατά πόσον απαιτείται η λήψη μέτρων, αναφέρουν οι επιδημιολόγοι.

Αυστηρή τήρηση μέτρων αυτοπροστασίας 

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Μαρία Κολιού, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι «σύμφωνα με τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας φαίνεται ότι υπάρχει αυξητική τάση των κρουσμάτων, ειδικά στις στέγες ευγηρίας έχουν ξεσπάσει αρκετές ομάδες κρουσμάτων γι’ αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται πιο αυστηρά και πιο υπεύθυνα μέτρα προστασίας».

Σύμφωνα με την κ. Κολιού, αναμένεται πως θα αποφασιστεί όπως γίνει αυστηρή σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας σε κλειστούς χώρους, και χώρους συγχρωτισμού (υπεραγορές, εκκλησίες, οίκοι ευγηρίας) καθώς επίσης και σύσταση για εμβολιασμό με την νέα ενισχυτική δόση, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και ηλικιωμένους.

Όσον αφορά την ανίχνευση της νέας μετάλλαξης JN.1, η οποία έχει εντοπιστεί σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα αλλά και στην Ελλάδα, η κ. Κολιού εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν αποκλείεται να μεταφέρθηκε και στην Κύπρο διότι κάθε φορά που παρατηρείται νέα έξαρση των κρουσμάτων ανακοινώνεται νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού».

Μειωμένη η ανοσία του πληθυσμού 

Το μέλος της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης, σε δηλώσεις στη StockWatch διευκρίνισε ότι «αν και ήταν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων μετά το φθινόπωρο που ο κόσμος συγκεντρώνεται σε κλειστούς χώρους, ωστόσο η αύξηση είναι εντονότερη από την αναμενόμενη».

Υπογράμμισε ότι «η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ολοκληρωθεί από τον προηγούμενο χρόνο και μόνο 20.000 έχουν εμβολιασθεί με την τέταρτη ή την ενισχυτική δόση συνεπώς τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι μειωμένα με αποτέλεσμα η διασπορά νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού να είναι εντονότερη».

Ο κ. Καραγιάννης, εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «η μετάλλαξη JN.1, πρέπει να βρίσκεται ήδη και στην Κύπρο» σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα κατατεθούν και αναλυθούν τα νέα δεδομένα».

Όσον αφορά τα αποτελέσματα των συγκεντρώσεων και του συνωστισμού κατά τις γιορτές θα φανούν τις επόμενες μέρες, ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

Αύξηση νοσηλειών και εισαγωγών 

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), στα κρατικά νοσοκομεία νοσηλεύονται γύρω στους 70 ασθενείς, εκ των οποίων τρεις εκτός κινδύνου στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Παρατηρείται επίσης αύξηση των εισαγωγών με COVID 19, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα από 75 μέχρι 80 ετών, τα οποία προέρχονται κυρίως από οίκους ευγηρίας, όπου φαίνεται ότι υπάρχουν αλυσίδες μετάδοσης.

Της Ηρώς Ευθυμίου

Σχετικά Άρθρα