ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καμπανάκι για απειλή ιλαράς σε παιδιά

25 Νοεμβρίου 2022, 16:37

images

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για αυξανόμενη απειλή ιλαράς σε σχεδόν 40 εκατομμύρια παιδιά, καθώς αυτό οφείλεται στην σταθερά μειωμένη κάλυψη του εμβολιασμού κατά της ιλαράς από την αρχή της πανδημίας του Covid-19.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 2021 σχεδόν 40 εκατομμύρια παιδιά έχασαν μια δόση εμβολίου ιλαράς. Συγκεκριμένα, 25 εκατομμύρια παιδιά έχασαν την πρώτη τους δόση και επιπλέον 14,7 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη δεύτερη δόση.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή», σημειώνεται, καθώς η ιλαρά είναι ένας από τους πιο μεταδοτικούς ανθρώπινους ιούς, αλλά μπορεί να προληφθεί σχεδόν πλήρως μέσω του εμβολιασμού.

Το 2021, υπολογίστηκαν 9 εκατομμύρια κρούσματα και 128.000 θάνατοι από ιλαρά παγκοσμίως.

Σημαντικός παράγοντας σε αυτό είναι οι μειώσεις στην κάλυψη των εμβολίων, η εξασθενημένη επιτήρηση της ιλαράς και οι συνεχείς διακοπές και καθυστερήσεις στις δραστηριότητες ανοσοποίησης λόγω του COVID-19, καθώς και οι επίμονες μεγάλες επιδημίες το 2022.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δηλώνει ότι «το παράδοξο της πανδημίας είναι ότι ενώ τα εμβόλια κατά του COVID-19 αναπτύχθηκαν σε χρόνο ρεκόρ και αναπτύχθηκαν στη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία, τα συνήθη προγράμματα εμβολιασμού διαταράχθηκαν σοβαρά και εκατομμύρια παιδιά έχασαν τους εμβολιασμούς που σώζουν ζωές κατά θανατηφόρων ασθενειών, όπως η ιλαρά».

Ως εκ τούτου, τονίζει ότι απαιτείται κάλυψη 95% ή μεγαλύτερης 2 δόσεων εμβολίου που περιέχει ιλαρά για τη δημιουργία ανοσίας της αγέλης προκειμένου να προστατευθούν οι κοινότητες και να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η εξάλειψη της ιλαράς.

«Μόνο το 81% των παιδιών λαμβάνουν την πρώτη τους δόση εμβολίου που περιέχει ιλαρά και μόνο το 71% των παιδιών λαμβάνουν τη δεύτερη δόση εμβολίου που περιέχει ιλαρά. Αυτά είναι τα χαμηλότερα παγκόσμια ποσοστά κάλυψης της πρώτης δόσης εμβολιασμού κατά της ιλαράς από το 2008, αν και η κάλυψη ποικίλλει ανά χώρα», υπογραμμίζεται.

Αδυναμίες στα προγράμματα εμβολιασμού για τα ιλαρά

Η ιλαρά οπουδήποτε αποτελεί απειλή παντού, καθώς ο ιός μπορεί γρήγορα να εξαπλωθεί σε πολλές κοινότητες και πέρα από τα διεθνή σύνορα. Από το 2016, 10 χώρες που είχαν προηγουμένως εξαλείψει την ιλαρά παρουσίασαν κρούσματα και αποκατέστησαν τη μετάδοση.

«Ο αριθμός ρεκόρ των παιδιών που δεν εμβολιάστηκαν και είναι ευαίσθητα στην ιλαρά δείχνει τη βαθιά ζημιά που υπέστησαν τα συστήματα ανοσοποίησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», δήλωσε η Διευθύντρια του CDC, Δρ Rochelle P. Walensky.

«Τα κρούσματα ιλαράς απεικονίζουν αδυναμίες στα προγράμματα ανοσοποίησης, αλλά οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν την απόκριση στην επιδημία για να εντοπίσουν κοινότητες σε κίνδυνο, να κατανοήσουν τα αίτια του υποεμβολιασμού και να βοηθήσουν στην παροχή τοπικών προσαρμοσμένων λύσεων για να διασφαλίσουν ότι οι εμβολιασμοί είναι διαθέσιμοι σε όλους», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι το 2021, σχεδόν 61 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου ιλαράς αναβλήθηκαν ή χάθηκαν λόγω καθυστερήσεων που σχετίζονται με τον COVID-19 στις εκστρατείες ανοσοποίησης σε 18 χώρες.

Συνεπώς, το CDC και ο ΠΟΥ προτρέπουν τη συντονισμένη και συνεργατική δράση από όλους τους εταίρους σε παγκόσμιο, περιφερειακό, εθνικό και τοπικό επίπεδο για να δοθεί προτεραιότητα στις προσπάθειες για εύρεση και ανοσοποίηση όλων των απροστάτευτων παιδιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χάθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής εμβολιασμού του Immunization Agenda 2030, οι παγκόσμιοι εταίροι εμβολιασμού παραμένουν δεσμευμένοι στην υποστήριξη επενδύσεων για την ενίσχυση της επιτήρησης ως μέσο για την ταχεία ανίχνευση εστιών, την επείγουσα ανταπόκριση και την ανοσοποίηση όλων των παιδιών που δεν προστατεύονται ακόμη από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα